Родените през април - лидери и оптимисти

Интересни научни факти за характера и здравето им

06 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хората, родени в един и същ месец, имат общи черти на характера или темперамент, според някои проучвания и ето какво е общото за тези, които са родени през месец април.

Родeните през пролетта и през лятото, за разлика от родените през есента и зимата, са склонни по-късно да си лягат вечер и да си поспиват сутрин.
Това доказват италиански и испански психолози, според тяхна публикация в списание Sleep.

Оптимисти

Проучване, направено през 2014 г. с над 400 студенти в унгарски университет, сочи, че тези от тях, които са родени през пролетта, са темпераментни и имат позитивна настройка.

Лидери

Учени от Бизнес училището в Британска Колумбия анализират датите на раждане на хора, които работят в 500 водещи международни компании от 1992 г до 2009 година. Така установяват, че родените през март и април има по-високи шансове да се издигнат в кариерата, в сравнение с тези, родени през лятото. Авторите на проучването обясняват това с факта, че децата, родени през пролетта, са обикновено най-големи в класа, затова изявяват и лидерски качества.

Нисък риск от астма

Родените през пролетта се срещат с цветния прашец много рано в живота си, което нормализира работата на имунната им система и тя не реагира остро на полените.
Проучването е публикувано в престижното научно списание  Journal of the American Medical Informatics Association. 
Анализирайки данни от над 2 милиона души, родени в Ню Йорк през XX век, учените установили, че родените през пролетта имат по-нисък риск да страдат от астма през живота си, в сравнение с останалите.

Рядко страдат от дефицит на вниманието

Същото проучване доказва още една особеност на децата, родени през април. Те много рядко са със диагноза „синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието“.
Наистина и в този случай става дума отново за сравнение с техните връстници. Най-малките в класа са тези, родени в края на лятото и през есента, и затова често учителите ги определят като хиперактивни. Вероятно защото са по-непослушни и трудно се концентрират в сравнение с тези, които са с 3-4 месеца по-големи от тях, но са в същия клас.
Така че родените през април са и по-съсредоточени и улегнали ученици.

По-висок риск от рак на кожата

Проучвания сочат, че родените през пролетта, в напреднала възраст в по-голяма степен са изложени на риск от меланом. Много вероятно е това да се дължи на по-голямата доза слънчеви лъчи, която те получават в първите месеци от своя живот. Затова лекарите съветват да се вземат от рано предпазни мерки за защита на кожата им от слънчевите лъчи.

Източник: mother.ly , адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.