Следобедният сън прави децата щастливи

5 аргумента в полза на сиестата и за 10-годишните

01 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Следобедният сън не е наказание и е добре децата да го разберат. Колкото по-рано, толкова по добре. Той им носи само полза. Дори далеч след като са излезли от „бебешката“ възраст. Това твърдят не родителите, а учени и привеждат доказателства. 
Щом около 14 часа децата чуят призива: „Хайде по леглата“, се чудят как да изкръшкат.  В детската градина спането е задължително и е под команда. По-големите обаче винаги успяват да си спестят обедната почивка, за която родителите им мечтаят. Не за да са спокойни и да имат няколко часа за себе си, а защото са убедени, че децата имат нужда и полза от отдиха. Може дори да не спят, само да почиват и да останат в леглото за час между 14 и 16 часа.

Ново проучване на екип от университета в Пенсилвания сочи ползите от съня, резултатите са публикувани в престижното научно списание Sleep. То обхваща над 3000 деца на възраст от 10 до 12 години. Тези от тях, които от тях са почивали 30-60 минути след обяд поне 3 пъти в седмицата, получили реална полза от почивката.

- те се чувствали по-щастливи от живота

- настроението им било приповдигнато и добро, защото не били така уморени, нито пък превъзбудени от емоции

- имали и повече енергия

- успехът им в училище се повишил с над 7%

- сиестата намалила също така и престоя пред екраните.

Има вече достатъчно проучвания, които сочат, че от 20% от децата страдат от недостиг на сън. Това се отразява негативно върху възможностите им за съсредоточаване и помнене на нова информация, има негативен ефект и върху емоционалното и физическо здраве. 
Защо не пробвате как ще се отрази следобедната почивка на вашето дете?

Източник: parents.fr, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа