Създадоха първата в света видеоигра-лекарство

Изписва се по рецепта на деца с дефицит на вниманието (видео)

22 юни 2020 г.

Снимка: Стопкадър от видеото

Съвременните родители вече може да са спокойни – видеоигрите на са само безполезни, губене на време или занимание, което създава само проблеми. Те ще могат реално да решават терапевтични проблеми. Вече е създадена първата в света видеоигра-лекарство.
До нея може да се получи достъп по лекарско предписание – с рецепта. Американското управление по контрол на лекарства и храните

вече я одобри като терапевтично средство

Играта EndeavorRx е предназначена за деца на 8-12 години със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. При това разстройство човек не може дълго време да се концентрира върху един обект или определено занимание.
Играта изисква съсредоточаване, за да може героите да бъдат управлявани, когато пътешестват по света и преодоляват различни препятствия.

Както при всяко лекарство, и тук има доза

Инструкцията към EndeavorRx препоръчва: деца с нарушения на вниманието и хиперактивност трябва да играят 25-30 минути на ден, 5 път пъти седмично в продължение на месец, без естествено да пренебрегват останалите терапевтични средства.
И мотото ѝ е: „Дойде време да вземеш своето лекарство!“

Не си мислете, че тази игра е като всички стотици, които са на пазара. Това не е така.
В основата ѝ е залегнал патентован алгоритъм, разработен от специалиста по неврологични науки Адам Газали. Според него този алгоритъм трябва да активизира тези зони в мозъка, които отговорят за вниманието и така да помогнат на тези, които страдат от синдрома.
Преди играта да получи официално одобрение и да бъде призната за терапевтично средство (което е отнело над две години), тя е тествана многократно. В изпитанията са участвали над 600 души. В резултат на проучването учените установили, че единственият нежелан страничен ефект е, огорчението, че свършва. Много рядко се поучава световъртеж или главоболие.
Компанията Akili, разработила играта, има амбициозен план. Сега искат да разработят видеоигри, които да помагат на хора с депресия и разсеяна склероза. 
Вижте! 
 

Коментари
Последни видеа