СЗО: Майките да продължат да кърмят, дори да са с коронавирус

Бебетата са с нисък риск от зараза с вируса, кърмата ги пази от други болести

14 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStcok

Майките трябва да продължат да кърмят бебетата си, дори и да са заразени с новия коронавирус. Това е съвет на специалисти от Световната здравна организация.
Базирайки се на доказателствата, СЗО смята, че

Ползите от кърменето са повече от всеки потенциален риск от предаване на COVID-19

„Майките, за които се подозира, че може да са заразени или които са с потвърдена зараза, трябва да бъдат насърчавани да започнат или да продължат да кърмят и да не бъдат отделяни от децата си, освен ако не са прекалено зле", каза шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

До този момент в майчиното мляко не е бил засичан жив вирус COVID-19 и не е установен риск от предаване с кърмата от майката на детето. 
Има достатъчно доказателства, че децата са с по-нисък риск от зараза с вируса, отколкото възрастните, но са с висок риск да се разболеят от друго или развият друго състояние, което кърменето може да предотврати.
Преди време д-р Анета Попиванова, педиатър-неонатолог, началник на Физиологичното отделение в Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ , даде същия съвет.
Специалистката се аргументира и обясни, че този вирус

Не засяга новородените, не преминава през плацентата, нито в кърмата

"Това, което е важно за родителите в този момент, е максимално да запазят спокойствие и да се опитат да бъдат максимално разумни в своите действия - да спазват препоръките, които ни се дават ежедневно. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва много сериозно да мислим за майките. Има международни препоръки, тогава когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели в лека форма и когато са заболели по-тежко", каза тя и припомни, че майчината кърма осигурява най-стабилната, сериозна и добра защита спрямо респираторните инфекции в ранна детска възраст.

Затова при всички случаи майката трябва да опита да осигури на детето кърма, а когато не е в състояние, да се създадат такива условия, че тя да изцежда кърма и я дава на бебето си.
В условията на епидемия от коронавирус, поведението на майката и контактът ѝ с новороденото се определя

В зависимост от нейното състояние

"Ако майката е носител на вируса, трябва да спазва всички противоепидемични мерки - да мие ръцете и гърдите със сапун и вода преди и след кърмене и да носи маска по време на кърменето.
 Добре би било някой друг да се грижи за бебето, така че тя да може да почива и да може да преодолее инфекцията по-леко.
Същите са препоръките и тогава, когато развива инфекция в лека форма. Тогава, когато тя не се чувства добре и има висока температура, трябва да бъде изолирана от своето дете, но да продължи да изцежда кърмата, като това трябва да става с маска и стерилизирана помпа. А изцеденото мляко трябва да се дава от някой друг на бебето
", съветва педиатърът.

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа