Учени: морбили поразява клетките на имунната памет

Преболедувалите стават уязвими от други болести

08 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Децата, които са преболедували от морбили, губят антитела, които отговорят за съпротивителните сили спрямо причинители на различни друга заболявания, съобщава порталът Nature.
Имунолози и специалисти по инфекциозни болести от Харвардското медицинско училище по здравеопазване изследвали имунитета на ваксинираните и на неваксинираните срещу морбили деца.
Оказало се, че тази, които са преболедували от морбили, са изгубили 11 до 73% от антителата си спрямо други болестотворни бактерии и вируси.
Вирусът по някакъв начин „изтрива“ имунната памет на организма и го оставя беззащитен пред други причинители на заболявания, спрямо които по-рано е бил изграден имунитет.
Учените допускат, че вирусът може да унищожи живеещите в костния мозък плазматични клетки. Именно те в продължение на десетки години изработват антителата срещу конкретни причинители на болести.
А освен това болестта най-вероятно поразява и други клетки на имунната памет.

Припомняме предупреждението на Световната здравна организация за нарастващата опасност от морбили. Болните от януари до юли тази година са 3 пъти в сравнение със същия период на 2018 г. Това е повод специалистите да предупредупреждават и да напомнят колко важна е своевременната имунизация на децата.

Източник, адаптация Мона Василава

 

Коментари
Последни видеа