Вируси на хремата разболяват наред

Двойно увеличение на респираторните заболявания в София

01 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Двойно увеличение на случаите на остри респираторни заболявания има в София през последните седмици на октомври, в сравнение с месец септември. Това показват данните за заболеваемостта на Столичната Регионална здравна инспекция.

За седмица регистрираните болни са вече над 360, при 150 до 170 за седмица през последния летен месец.

Вирусите на хремата - риновирусите и така наречените парагрипни вируси засягат по-често хората в активна възраст. Те са основни причинители на заразите, които атакуват в момента. Групата им е голяма - адено, рино и корона вируси, които са „братовчеди" на грипния. Боледуват малки и големи. Няма как да се защитим, защото ваксина срещу тази болестотворна армия от стотици причинители на инфекции, няма. Само вирусите на хремата са над 120 разновидности.

Заразата се разпространява лесно, защото децата вече са на училище и по цял ден са в класните стаи, събрани накуп.
В офисите прозорците остават плътно затворени, заради страх от простуда. А това е предпоставка вирусите да се разпространяват по-лесно и да разболяват наред.

А рязкото застудяване е изпитание за организма. Докато се приспособи, и носът започва да тече.
Хремата винаги се подценява. Ако обаче носът остане запушен нос и тя се проточи по-дълго, ако сутрин при ставане от сън човек има болки в главата, вече трябва да се мисли за бактериални усложнения, предупреждават лекари. 
Засега у нас няма изолиран грипен вирус. Затова епидемиолозите смятат, че още е рано да се говори за грип. Но е време рисковите групи - хора над 65 години и хронично болните, както и всички, които желаят, да се ваксинират.  

Мона Василева

Коментари
Последни видеа