Все повече хора страдат от перфекционизъм

Вероятно е в резултат на изкривения образ на живота в мрежата и медиите

11 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Съвременните хора все по-често се оказват жертви на перфекционизъм – душевно разстройство, за което е характерен страстен стремеж към съвършенство, както и завишени стандарти. Това е изводът от изследване на британски специалисти, за което разказва изданието Sage Journals. От 1990 година насам в световен план перфекционистите и сред двата пола са се увеличили двойно, заявяват учените.

Според психиатрите, личностите с перфекционизъм са непримирими към грешки и недостатъци, били те чужди или свои. В резултат постоянно се разочароват от хората, а после и от живота. Всичко това води до проблеми в отношенията, постоянно недоволство от себе си и неврози. Ако се случи така, че човек с перфекционизъм по някакви причини не постигне желаната цел, у него са възможни депресии, загуба на интерес към живота и нервни сривове.

В публикацията в Sage Journals учените заявяват: „Перфекционизмът се разпространява по света и придобива мащабите на епидемия. Най-често на него са подложени милениалите.“ Милениали наричат поколението, родено след 1980, което през младостта си стъпи в новото хилядолетие, и се характеризира с дълбоката си въвлеченост в цифровите технологии.

За това, че все повече хора страдат от перфекционизъм, учените заявяват след анализа на 77 мащабни изследвания, проведени през последните 25 години.
Според авторите на проекта, ръстът на перфекционизма сред съвременните хора е тясно свързан с депресии, стрес, тревожност, пиянство, самоубийствени наклонности и хранителни
разстройства. Учените отбелязват, че поколението милениали от ранни години расте с представата, че животът е нещо комфортно и успешно, но в зрялата му възраст състоянието се влошава, развиват се склонности към зависимости и неврози.
Важно е да се отнасяме скептично към този „идеален живот“, който ни показват социалните медии, средствата за масова информация и рекламите“, съветват специалистите.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа