За да помогне на две малки деца, българин тръгва с колело от Созопол до Сантяго де Компостела

Крум Крумов ще измине 5000 км за 30 дни благотворително

29 август 2019 г.

Крум Крумов, снимки: личен архив

Крум Крумов предприема благотворително пътуване с колело от Созопол до Сантяго де Компостела в Испания. За това съобщава Мениджър нюз и уточнява, че на 31 август българинът ще тръгне с колело от църквата "Св. Св. Кирил и Методий в Созопол", с цел да пристигне в Сантяго де Компостела (а след това и във Финистере) за не повече от 30 дни. Ще се движи по авторски маршрут, минаващ през България, Беломорска Тракия, Македония, Албания, Черна гора, Хърватска, Италия, Франция и Испания, за да достигне до Сантяго, включвайки се още в Италия в един от европейските пътища Камино де Сантяго.

Маршрутът най-вероятно за първи път ще направи директна връзка между България и официалните пътища на Камино в Европа.
"Каузата на пътуването е благотворителна и понеже идеята за Камино и неговото изминаване обединява хиляди съзнателни, емпатични и добронамерени хора, за които помагането не е чужда дума. Чрез него бих искал да помогна на две български деца - Християн и Невена, който се нуждаят от средства за лечението си. За да се избегнат спекулации избрах деца, които познавам лично, но също така съм отворен за предложения как да помогнем и на други нуждаещи се деца и други благотворителни каузи чрез това пътуване", споделя Крум.

"Християн Христов е тригодишен сладур, който в края на 2018 е диагностициран със злокачествен тумор в мозъка, а след това и с хидроцефалия. Налага се операция в Русия, за която е нужна сумата от 33 425 евро. Благодарение на силна дарителска акция, организирана от община Тополовград са събрани 28 832 евро. Остават 4592 евро, които обаче не включват разходите по възстановяването на Християн. 

Невена Родович (12 г.) е изключителна комбинация от най-добрите черти на българския и полския народ. Дете на творци и артисти, Невена израсна пред очите ми в артистичното обкръжение на прекрасното си семейство. Невенка рисува с по-голяма от всякога страст и вглъбеност, но е принудена да го прави с едно почти здраво око. Миналата година бе открит тумор на малкия мозък. След две спешни операции туморът е успешно отстранен, но след последвалата дълготрайна хидроцефалия е увреден очния нерв в дясното око почти изцяло, а на лявото – частично. Днес родителите и приятели на Невена се борят за това тя да възвърне зрението си. Започнато е експериментално лечение със стволови клетки в полска клиника, което ще трае пет месеца. Част от нужната сума вече е събрана, но остават 67 000 полски злоти (около 15 500 евро), които можем да помогнем да бъдат събрани", обяснява още той. 

Часовите рамки и спортният стил на пътуването са наложени поради благотворителния му характер. За да пристигне в Сантяго де Компостела "на време", Крум трябва да измине приблизително 5000 километра с обща денивелация на трасето от над 50 000 метра. Планира да го направи без почивка, което дава среден пробег от над 160 километра на ден.
Благотворителното събиране на средства ще се проведе едновременно в България и в Полша.  Допълнителна информация има на Фейсбук страницата на събитието.  В Strava може да бъде видян и маршрутът

Коментари
Последни видеа