Защо бременната не бива да спи по гръб

Особено след 30 гестационна седмица

09 октомври 2019 г.

Снимка:  Guliver / iStock

Ако бременната спи по гръб в края на последния триместър увеличава риска да роди бебе с ниско тегло. Това сочат данни от новозеландско проучване на екип от университета в Оукланд. Причината е, че позата нарушава и затруднява кръвообращението в плацентата и плода. Това се случва защото огромната матка с цялото си тегло тежи върху основните кръвоносни съдове в коремната кухина.

Предишно проучване на екип под ръководството на проф. Лесли МакКоуен доказа, че спането по гръб през третия триместър застрашава плода, повишава 3,7 пъти риска от мъртво раждане в сравнение с безопасната поза – спане на една страна.

Ново проучване на същия екип, чийто резултати са публикувани в списание Obstetrics and Gynecology, доказа, че спането на бременната по гръб може да е причина за ниско тегло на бебето при раждане. Изследването обхваща 1760 жени в 27-а гестационна седмица и акцентира върху позата им по време на сън. Анализите сочат, че теглото на новородените, чийто майки в края на бременността са спали по гръб, средно е било 3400, а на бебета, чийто майки са спели на хълбок – 3550 грама. И въпреки, че разликите не са големи, учените подчертават, че позата има значение.

„Ако бременната е заспала на хълбок, но се събуди обърната по гръб, няма място за паника. Просто нека отново се завърти на една страна и да продължи да спи“, съветва проф. МакКоуен, цитирана от The Sun.

Друго проучване сочи, че позата по време на сън преди 30 седмицата няма никакво значение и не носи никакъв риск от усложнения, включително и от ниска тегло. Така че до трийстата седмица на бременността жената може да спи както ѝ е по-удобно.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа