Защо лятото е сезонът на безсънието

И как да се преборим с проблема

04 юни 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Ако в продължение на няколко нощи сте спали по-малко от 5 часа на денонощие, това вече е проблем, пише medikforum.ru. Не трябва да се примирявате с постоянното недоспиване, по-добре е да вземете мерки, които ще ви помогнат да отпочивате добре.

През лятото трудното заспиване се случва по-често, тъй като сме изложени на много повече слънчева светлина и топлина, които провокират организма да работи на други честоти, а ние не му даваме енергията за това.

Поради недостига на сън най-лошо работи мозъкът, защото не успява да възстанови ресурсите си. На този фон се появяват затруднения с паметта, могат да се обострят хронични заболявания, да започнете да пълнеете. Какво точно се случва, разказва лекарят Виктория Савицкая: „При хората, които спят по-малко от 7-8 часа на денонощие, има по-висок риск от инсулти, инфаркти, хипертония, да не говорим за това, че без достатъчно сън, организма старее по-бързо.

По нейните думи, с трудностите при заспиването се появяват и неврозите: човек започва да се безпокои за това, ще му се получи ли да заспи бързо, което може дори да е по-лошо от самото безсъние.
За да се приспите е необходимо да умеете добре да се отпускате. Два часа преди сън трябва да прекратите всякакви активни занимания, да слушате тиха и приятна музика, четете книга, да вземете вана или душ с успокояващи аромати. Противопоказна в случая е горещата вода, защото тя повишава кръвното налягане, което далеч не води до заспиване.

Да се заспи в некомфортни условия е трудно. Върху това може да влияе безпорядъка вкъщи, разпилени вещи, лош въздух или миризми. Проветрявайте непрекъснато, завесите нека да крият само пряката светлина от уличните лампи или от луната (ако е ярка). Постарайте се да спите в чиста стая, където няма външни звуци или натрапливи миризми“, казва Савицкая.

Върху съня влияе и качеството на храната, която човек употребява – мазна, солена и лютива храна след 8 часа вечер е напълно способна да доведе до безсъние.
А към продуктите, които способстват за пълноценен нощен сън, са тези, богати на триптофан, който активира в организма отделянето на серотонин – веществото, което предизвиква усещането за спокойствие и умиротворение. Триптофан се съдържа във всички млечни продукти – киселото мляко или айряна са особено подходящи за възрастните.

Савицкая препоръчва да се отказвате вечер от употребата на продукти като шоколад, бобови, сладка, мюсли, мазни меса, лук и чесън. Тяхното усвояване от организма е свързано с физиологични процеси, които активизират организма и го заставят да бодърства.
Разбира се, едни от най-големите вредители на нощния сън се явяват алкохолните напитки и никотина, защото те възбуждат нервната система.
Приятни сънища.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа