Зелената среда стимулира развитието на детския мозък

Подобрява вниманието и работната памет

28 февруари 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Ако детето живее сред повече зеленина, това е мощен стимул за развитие на мозъка му.
Зелената околна среда подобрява вниманието на хлапетата и подпомага работната им памет, установи проучване на испански лекари сред 254 ученика, пише Zee News.

Учените следили развитието им и сравнявали резултатите с изследвания с ядроно-магнитна томография. Като децата правили компютърни тестове за внимание и работна памет. Така учените установили, че мозъкът на деца, които живеят сред зеленина, има повече сиво вещество в определени области. Именно те отговарят за развитието на когнитивните фукции. Максималното увеличение на обема бяло и сиво мозъчно вещество в мозъка е свързано с добрата памет и внимание.

Знае се, че сивото вещество в мозъка е около 40% , а останалите 60% са бяло вещество. Сивото на практика се съдържа клетките, където се извършва същинската обработка на информацията. То консумира около 94% от кислорода, който постъпва в мозъка.

Бялото вещество е вид мазен протеин, наречен миелин, който обгръща и изолира дендритите и аксоните, излизащи от нервните клетки. То образува комуникационната мрежа на мозъка, като свързва помежду им различни части на сивото вещество както и тях към останалите части на тялото. За да се осигури процесът на интелигентно мислене, и двете трябва да работят на висока скорост.

Проучването доказа също, че многото зеленина се отразява добре и на психиката. Тя стимулира креативността и изследователските интереси на децата.
Освен това в зелените райони, въздухът е много по- чист, а нивото на шум – ниско. Това също може макар и косвено да влияе на детския мозък.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа