Министър: Учители и родители да се обединят срещу детската агресия

"Няма достатъчно лекари за всички училища", заявява проф. Николай Денков

Снимка: Guliver / iStock

"Учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата", заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Повод стана трагичният инцидент с 11-годишната Габи в столичното 52 ОУ „Цанко Церковски“ - четвъртокласничката почина в петък.

Първо трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Ключова е също помощта на родителите, според проф. Денков, съобщава пресцентърът на МОН.

Реакцията на родителите при проблемни казуси е изключително важна - преподавателите трябва да бъдат защитени от техния натиск, за да изпълняват ангажиментите си качествено, казва още служебният министър. Според него са необходими ефективни санкции срещу родителите, които си позволяват подобни действия.

Учители и родители трябва да се обединят срещу агресията у децата, за да има положителен резултат, подчерта той и обяви, че се прави преглед на всички наредби на МОН за намаляване на агресията в училище. Според него механизмите в системата са подредени добре, но учителите нямат силата да изпълняват всички изискващи се от тях действия.

Предстоят разговори с ръководството на Националното сдружение на общините, с представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.

Предстои разговор и с министъра на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев във връзка с медицинското обслужване в учебните заведения. Проф. Денков обаче поясни: "Няма как във всяко училище да се появят лекари и медицински сестри във всяко училище при условията, в които се намират образователната и здравната система в момента.

"В момента нямаме достатъчно медицински специалисти, за да има във всяко училище лекар. Но има предложение на първо време при критични ситуации учителите да звънят на личните лекари на децата”, каза той пред БНТ и уточни, че се търсят бързи мерки и по-дългосрочни решения за осигуряване на медицински специалисти в училище

Служебният министър коментира и случая с директорката на частната гимназия „Езиков свят“ Василка Николова. Проф. Денков изтъкна, че не може да се прикрива убийство и в никакъв случай не може да се толерира подобен тип поведение. Той добави, че тази директорка няма място в образователната система, но подчерта, че в случая става дума за частно училище и МОН няма правата да предприема действия в тази посока.

Коментари
Последни видеа