Национална детска болница ще има

Тя ще бъде изградена на територията на "Александровска"

Снимка: Shutterstock

Добра новина: Национална детска болница ще има! 

След като кабинетът се отказа от идеята столичната болница "Лозенец" да бъде преструктурирана в първа по рода си у нас национална педиатрична болница за деца, заради недоволство на студентите по медицина в Софийския университет "Св. Климент Охридски", днес здравният министър Кирил Ананиев обяви, че тя ще бъде изградена на територията на УМБАЛ "Александровска" в София. Това съобщава Мениджър нюз, като се позовава на министъра, цитиран от bTV.

Детската болница ще бъде издигната на замразен от преди повече от 20 години строеж на територията на Александровска болница. Довършването ще струва около 20 млн. лева. По думите на Ананиев болницата трябва да е готова до средата на 2020 г. "Тя има проект и в началото на лятото на 2019 г. може да обявим обществена поръчка за строителство", заяви здравният министър.

През януари ще започне обследване на съществуващия строеж, а в началото на лятото се очаква да започнат строителните дейности за преобразуване и довършване на сградата за бъдещата детска болница, обясни Ананиев.

Според него е много по-евтино новата детска болница да се доизгради на базата на този строеж, отколкото да се издигне нова сграда. Той е бил на инспекция и е видял, че грубият строеж върши работа.

Междувременно ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков благодари за реакцията на правителството. По думите му така няма да се разруши нещо, което вече е създадено. 

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че са погасени дълговете на "Лозенец", възлизащи на 23 млн. лева. Тя ще остане към СУ. Правителството е гласувало решение за преобразуването ѝ в търговско дружество и прехвърляне на капитала му на Софийския университет, предаде БТА. Така правителствената болница ще продължи да бъде учебна база за студентите по медицина от Алма Матер, а държавата ще поеме част от натрупаните задължения.

Правителството отпусна и 4 млн. лв. за Клиниката по изгаряния в "Пирогов".

Коментари
Последни видеа