Защо момичетата учат по-бързо от момчетата

Учените вече имат отговор

16 юли 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty 

Специфични чревни бактерии (Bacteroidetes) помагат на момчетата и подобряват когнитивните и езиковите им умения, установи проучване на екип от университета в Алберта.

Добре известно е, че момичетата се справят по-добре и натрупват повече знания и езикови умения в сравнение с момчетата в ранна възраст“, ​​казва Анита Козирская, професор по педиатрия и ръководител на научните изследвания.
Това се дължи на

разлики в микробиома на момчетата и момичетата

Те са много са фини, но момичетата обикновено имат повече от специфичните бактерии Bacteroidetes. Според учените, вероятно това е ключът към успехите на момичетата в по-ранна възраст.
Учените  изследвали бактерии във фекални проби и разделили децата в три групи, според доминиращи бактерии. След това направили оценка на нервно-психичното им развитие, използвайки различни скали. Оказало се, че само момчета с високо количество на бактериите Bacteroidetes показват признаци на засилено развитие на нервната система.
Резултатите не означават непременно, че децата с по-ниски нива на Bacteroidetes ще изостанат по-късно от връстниците си, обясняват учените.
Откритието им обаче може да помогне за ранната диагноза на деца в риск от изоставане в развитието.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа