Спорт по време на бременност

Ето кои са грешките, които не трябва да допускате

Снимка: Shutterstock

Не става въпрос само за правилния избор на спорт, но и за практикуването му правилно. По време на бременност всичко може да има значение и макар да е вярно, че 30 минути на ден умерена активност са изключително полезни за бъдещата майка, също така е вярно, че не трябва да прекалявате.

Бременността е сложен период и тялото може да „поглъща“ много от обичайната енергия, която имате. Важно е обаче да бъдете активни и да спортувате, без да излагате на риск здравето си и това на плода.

Какво и как да спортувате

Половин час дневно умерени упражнения са правилният избор, но не трябва да правите неща, които биха могли да ви изложат на риск. Освен това е забранено да тренирате до изтощение или да изпълнявате упражнения, при които има риск от падане (баскетбол, футбол, ски, кънки, гимнастика, конна езда, спортове с ракети). Не се препоръчват и упражненията при които лежите по гръб по време на втори и трети триместър.

Трябва да се избягват дейности, които повишават твърде много телесната температура (пийте много вода, носете широки дрехи и избягвайте тренировки в стаи с висока температура). Също така е забранено да се гмуркате, тъй като това не е безопасно по време на бременност.

Не е позволено и да вдигате прекомерни тежести. Силовите упражнения по време на бременност са страхотни, тъй като могат да ви помогнат да изградите повече мускули и да се чувствате по-стабилни. Ако обаче вашият гинеколог ви позволи да тренирате с някакви тежести, не превръщайте тренировките в силов трибой. Тежестите трябва да са по-леки, но пък може да увеличите повторенията.

Кога да потърсите лекар

Задължително се обадете на лекаря си, ако получите тези симптоми, докато тренирате: мускулна слабост, вагинално кървене, болка или подуване в прасците, замайване, главоболие, прегряване, болка в областта на срамната кост, задух, крампи, болка в гърдите, тежко гадене, загуба на околоплодна течност.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа