Гимнастика по време на бременност

Какви грешки не бива да правите, ако искате да поддържате форма през деветте месеца

01 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Спортът по време на бременност помага на жената да поддържа форма, да съхрани енергията си до момента на раждането и да не се уморява твърде много след това. Но е важно да се практикува правилно. По принцип най-удобният начин за поддържане на форма е с гимнастика у дома, но само след като сте се консултирали и с лекаря си, за да изключите евентуални противопоказания. Ако до този момент не сте спортували активно, не е добре изведнъж да започнете да се натоварвате. Направете го постепенно. И непременно включете упражнения, които облекчават гръбначния стълб и му помагат да релаксира.

За какво да внимавате

Кои са най-честите грешки, които правят бременните, когато решат да спортуват?

Без консултация с гинеколога

Това е много важно, тъй като лекарят трябва да прецени състоянието ви и да реши дали изобщо може да се натоварвате. Има състояния, при които дори и леката гимнастика не е препоръчителна: плацента превия, контракции, кървене. При някои заболявания пък трябва да се практикува много умерено: диабет, хипертония, болки в гърба.

Снимка: Shutterstock

Всичко изведнъж

Ако никога не сте спортували, трябва да започнете стъпка по стъпка, а не да се натоварите изведнъж. Първите няколко сесии не трябва да надвишават повече от 5 минути и да бъдат с много леки упражнения. До по-дълги може да стигнете едва след няколко месеца. А тежестта на упражненията задължително се съобразява и с индивидуалните възможности.

Без промяна

Продължавате да спортувате със същия интензитет, какъвто сте поддържали и преди забременяването. Но сега имате бебе в себе си, което натоварва тялото допълнително: сърцето ви бие много по-учестено, дишате също по-различно и имате нужда от много повече усилия, за да направите нещо. През втория триместър пък се увеличава сънливостта. Така че трябва да се съобразите с това и да промените навиците си.

Не проверявате пулса си

По време на спорт сърдечната честота се увеличава и следователно е от съществено значение да се държи под контрол. Максималната граница, която не трябва да се надвишава, не е еднаква за всички, но варира в зависимост от възрастта на бременната жена: ако при 20-годишните може да достигне 140-150 удара в минута, над 35 години е добре да не надвишава 130.

Подценявате някои сигнали

Важно е да се научите да слушате тялото си – то издава, когато има някакъв проблем. Внимавайте за контракции в долната част на корема, втвърдяване или задух. В такава ситуация, веднага спрете тренировката. При поява на кървене, потърсете незабавно лекар.

Тренирате нередовно

Един час гимнастика в месеца е напълно безполезно, а и тялото скоро „забравя“ всичко научено, така че следващият път ще се наложи да започнете от нулата. За да има полза, трябва да правите упражнения поне 2-3 пъти седмично, стига да ви позволи лекарят.

Без загряване

Загряването е важно независимо дали сте бременна или не. То подготвя мускулите и ви предпазва от евентуални проблеми. Достатъчни са 10 минути лека активност, за да пристъпите към същинската част. В края на тренировката не забравяйте да отделите и няколко минути за релаксиращи упражнения, които ще отпуснат тялото и ще ви възстановят силите.

Избирате интензивен спорт

По време на бременност и при липса на противопоказания може да практикувате спорта, който най-много харесвате, стига да не е опасен. За бременната са опасни всички дейности, които включват скокове и бягане, тъй като те могат да причинят контракции на маточната стена. Също така трябва да се избягват активности, които могат да причинят травми, падания и сблъсъци – като каране на ски или бойни изкуства. Не са добри и спортовете, които включват по-резки движения – като тенисът например.

Снимка: Shutterstock

Подходящи са водните занимания, аеробиката, йогата, колоезденето и упражненията с леки тежести. Йогата конкретно е много добър вариант, защото учи и на правилно дишане, а то е от полза за бременната при раждането.

На гладно или преяли

И в двата случая не правите услуга на себе си като тренирате. Най-правилно е да правите гимнастиката сутрин, след като сте закусили и изчакали поне час. Добре е преди упражненията да сте хапнали нещо, което дава енергия – така няма да се уморите бързо.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа