Полезно за здравето е да живеете до спортно съоръжение

Изводът е логичен, след изследване над 400 хиляди души

15 януари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хората, които живеят близо до басейн, стадион или фитнес център, се намират в по-добра физическа форма от другите, твърдят учени от училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон, публикували своето изследване в списание The Lancet Public Health.

Специалистите са анализирали данните от ширината на талията, индекса на телесната маса и обема на мастната тъкан на около 400 хиляди души на възраст от 40 до 70 години от различни райони на Великобритания.

Данните са сравнени с адресите на хората, като се оценявани колко спортни обекта има на разстояние по-малко от 1 км до дома на всеки от тях.

Анализът показал, че средно в близост до домовете на участниците е имало само един фитнес център или басейн, а една трета от хората нямат спортни съоръжения в тези граници. Оказало се, че колкото повече са спортните съоръжения в района, а също така и по-близо до домовете им, в толкова по-добра форма са хората.

Участниците, живеещи близо до 6 и повече спортни съоръжения, средно имат талия с 1,22 см по-малко от другите хора, индексът на телесната маса е с 0,57 пункта по-малък, а обемът на мастната тъкан - с 0,81 процента по-нисък от тези на хората, които нямат фитнес, басейн или стадион наблизо.

Тони Николов

 

Коментари
Последни видеа