9 играчки, с които да накарате детето си да играе навън

Забавни алтернативи за по-щастливо лято

Играчките на открито имат редица ползи за физическото и емоционалното здраве на децата, но има няколко сериозни аргумента, които доказват защо наистина е по-полезно за тях да се забавляват с игри навън.
В модерните и високотехнологични времена, в които израстват нашите деца, те от малки започват да имат влечение към новите технологии, към компютрите и най-вече видео игрите. 

Макар всички позитиви, за които можем да се сетим, проблем се оказва, когато детето прекарва по-голямата част от денонощието в играене на игри на компютъра. 

Стоенето с часове пред компютъра от ранна детска възраст може да нанесе сериозни физиологични проблеми на малчуганите и това е проблем, на който трябва да се обърне внимание. Липсата на физически упражнения водят не само до проблем с килограмите у децата (за справка в САЩ и на доста места в Европа проблемът със затлъстяването е водещ и възрастта на децата с такъв проблем намалява с всяка изминала година), но и до проблеми с гръбнака, ранна поява на шипове и тн. 

Освен физиологичните промени, които настъпват в резултат на дългото стоене пред компютъра и заседнал начин на живот, се появяват и редица социални и емоционални проблеми. Децата започват да живеят във виртуалната реалност, стават асоциални, не изпитват желание да общуват навън със свои връстници (този проблем започва осезаемо да се наблюдава при по-големи деца, които навлизат или вече са в тийнейджърска възраст). Това е глобален проблем и далеч не само видео игрите са причината за това. 

Социалните мрежи и изобщо онлайн пространството лишават постепенно децата от нуждата да общуват лице в лице. Особено, ако детето има някаква травма, много често използва интернет за комуникация и бягство от реалността, като се крие зад даден псевдоним. Може би мнозина от нас не са си давали сметка до този момент, че свободата, която “мрежата” дава на всички ни и най-вече на децата, се превръща в един момент в мрежа, от която е трудно да се измъкнем. 

В момента, в който проблемът е осъзнат, е време да търсим решение за справяне с него. Затова решихме да Ви запознаем с няколко ефективни метода, чрез които ще помогнете на детето да излезе от омагьосания кръг и да прояви интерес към забавленията навън.

Важно е да се действа внимателно, без насилие, а с любов и разбиране. Сигурни сме, че не е лесно да убедите малчугана, че е по-добре да играе навън с приятели, отколкото да стои вкъщи пред монитора, но с доза постоянство и търпение, ще го постигнете. Дайте на детето алтернативен избор. Когато изисквате от него да прояви желание да играе навън, му създайте интерес към вълнуващи занимания. 
Решихме да Ви покажем няколко забавни играчки, с които да ангажирате вниманието му. През летните месеци са изключително сполучлив избор следните 9 играчки:

-    Детски басейн - може да поканите още съседски деца и в двора Ви да заформите една забавна разхлаждаща игра за децата;
-    Батут и трамплин - никое дете не може да устои на подскоците с батут. Детето Ви може да покани негови приятелчета и задно да си устроят например състезание кой ще скочи най-високо;
-    Надуваеми паркове и пързалки - възможностите за забавление са както при детския басейн, но атракции са повече и със сигурност децата ще се впечатлят още повече;
-    Играчки за плаж - ако сте на морска почивка това са чудесни плажни аксесоари, с който децата ще се забавляват цял ден. Тук възможностите са необятни - от построяване на пясъчен замък, игра на федербал, фризби, до аксесоари за гмуркане - шнорхел, плавници и тн.;
-    Сглобяема мини къща - тези комплекти с разнообразни части стимулират креативността и изобретателността на децата по неповторим начин. Веднъж сглобили сами къщичката, игрите могат да продължат до безкрай;
-    Сгъваема пързалка - последно време доста популярен артикул, който се прикрепя към басейн. Ако нямате наблизо аква парк, това съоръжение ще Ви бъде безкрайно полезно. А децата го обожават;
-    Люлки - не изисква толкова активност от страна на децата, но няма дете, което да не мечтае да си има люлка в двора;


-    Дронове - много нашумели последно време, забавленията с дронове се превърщат в любимо занимание за деца от всяка възраст. Дроновете са безпилотни летателни апарати с дистанционно управление, които се използват за заснемане на обекти от по-високо разстояние.

За да бъдат децата динамични и любознателни в среда извън дома е нужно да събудите интереса им към такива активности.

Изберете заедно с детето играчки за игри на открито, с които да му бъде интересно и да се забавлява само или с приятелчета.
 

Коментари
Последни видеа