Кафето влияе негативно на спортните тренировки

Кофеинът блокира рецептори в стените на кръвоносните съдове

24 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Една от най-популярните напитки на планетата - кафето влияе негативно на спортните тренировки, смятат учени от Швейцария. Специалисти от университета в Цюрих са установили, че кофеинът, който се съдържа в две чаши кафе, намалява способността на кръвоносната система да увеличи притока на кръв към сърцето по време на физически упражнения, съобщава newinform.com.

В изследването са участвали 18 здрави младежи, които редовно консумират кафе. 36 часа преди експеримента с велоергометър те не са пили любимото си кафе и на тях са направени замервания за скоростта на притока на кръв към сърцето.

Впоследствие 10 от доброволците тренират при нормални условия, а 8 – в камера със симулиране на условия при голяма надморска височина. След това участниците получили по 200 милиграма кофеин, което съответства на 2 чаши кафе. След тренировките отново е измерена скоростта на притока на кръвта към сърцето.

Какви са изводите? Кофеинът не влияе на скоростта при покой, но провокира забавяне при физическо натоварване. Забавянето при младежите, тренирали при нормални условия, е с 22 процента, а при другите – с 39 на сто. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че кофеинът блокира определени рецептори в стените на кръвоносните съдове, участващи в разширяването на артериите на миокарда по време на тренировка.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа