Колко крачки на ден да прави бременната

На кой етап какво натоварване е приемливо и при кои симптоми да спре разходката

21 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Всеки, който иска за бъде здрав, трябва да прави поне 8-10 хиляди стъпки. Според Световната здравна организация 6 километра дневна разходка помагат за предотвратяване развитието на много заболявания: остеопороза, захарен диабет, хипертония, кардиомиопатия.
Всяка възраст обаче има свои собствени стандарти: децата на 5-10 години могат лесно да извървят до 15 хиляди стъпки на ден, възрастните - 5000-10 000. Естествено цифрите са приблизителни.
Но какво да кажем за жената, свикнала с дълги разходки - възможно ли е и след като забременее да продължи да е така активна. При положение, че теглото ѝ започва бързо да се увеличава, а сърдечно-съдовата, имунната система, опорно-двигателният апарат работят под напрежение?
Ето съветите на специалистите.

Периодът на бременността има значение

При нормална бременност не се налагат големи промени в начина на живот. Достатъчно е бъдещата майка да организира ежедневието по такъв начин, че да се чувства комфортно. Тя обаче трябва да бъде внимателна по време на критичните периоди от развитието на плода:

- през първите 8 гестационни седмици - периодът на формиране на органите на плода,

- от 15 до 20 седмица – активно нарастване на мозъка,

- от 20 до 24 седмица - формирането на основните системи.

Препоръчително е работният ѝ ден да не надвишава 6 часа при свободен режим на работа.
Вдигането на тежести, дългото стоене права е противопоказано.
Не се препоръчва излагане на неблагоприятни фактори: високи и ниски температури, химически агенти, инфекциозни патогени и др.

Снимка: Guliver / Getty 

Колко стъпки трябва да извърви бременна на ден?

По време на бременност тялото работи в напрегнат режим, но това не означава, че жената трябва да ограничи обичайните си занимания.
Една от най-подходящите активности за бременната е ходенето. Интензивността зависи от физиката на жената и обичайния ѝ начин на живот.
Темпото на ходене трябва да е съобразено със състоянието ѝ. Препоръчват се и редовни, спокойни разходки до 1-1,5 часа.
Няма общоприети норми колко стъпки се полагат. Препоръчително е да се разхожда всеки ден преди лягане.
Като се има предвид повишената нужда на бъдещата майка от кислород, маршрутът за разходка трябва да там, където има чист въздух - в паркове, площади, на брега на реката или морето (ако имате късмет да живеете до море).

Защо ходенето е полезно

- Укрепва мускулите на краката, гърба, седалището.

- Кръвоснабдяването на костната система се увеличава.

- Подобрява се кръвоснабдяването, а това се отразява благоприятно на растежа и развитието на бебето.

- Нормализира метаболитните процеси в организма, подобрява перисталтиката.

- Имунитетът се засилва.

- Подобрява се състоянието на нервната система.

- Можете да контролирате теглото си, ако спазвате правилната диета.

Дългите разходки трябва да бъдат изоставени, ако бременността протича с усложнения: риск от спонтанен аборт, предишни помятания, обостряне на хронични заболявания и други. Най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Снимка: Guliver / Getty

Някои видове транспорт също не се препоръчват. А след 28-ата седмица от бременността всякакви дълги пътувания по принцип са забранени.
В същото време трябва да се опитате да не претоварвате коленете и глезенната става - под въздействието на хормоните те стават уязвими.

Съвет
След дълги разходки жена, склонна към разширени вени, трябва да легне с повдигнати крака за 10-15 минути. Това ще помогне за облекчаване на умората, отока и напрежението върху вените.
Физическата активност по време на бременност може да помогне за подобряване на настроението, съня, енергията и нивата на работоспособност, помага при неприятни симптоми като: запек, болки в гърба, свързани с мускулното напрежение. 
За ходене трябва да се изберат най-удобните дрехи, които не притискат корема, и подхдящи обувки.

При ходене или друга дейност е важно бременната да не получава задух. Ако не може да говори нормално и се задъхва, задължително трябва да намали интензивността на упражнението.
Важно!
Трябва незабавно да спрете, ако:

- установите кръвотечение,

- виене на свят или главоболие

- при проблеми с дишането

- ако се появи болка в гърдите,

- усетите мускулна слабост,

- контракции на матката.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа