Музиката може да навлече проблеми при тренировки

При бягане със слушалки на ушите се влагат повече усилия

15 април 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Много хора смятат, че спортуването може да бъде по-приятно, ако слушат музика или гледат телевизор, когато тренират във фитнес, например. Често може да видите както големи, така и деца да правят именно това. Не само във фитнеса, а също при тичане навън или каране на колело.

Този подход обаче може да доведе и до проблеми, твърдят учени от Университета във Флорида (University of Florida). Например да се получи травма в крака на пътеката за бягане.

Според специалистите музиката в слушалките или гледането на тв екрана отвлича вниманието на спортуващите и им пречи да се фокусират в правилното изпълнение на упражненията. Направените изследвания не са шокиращи, но си струва човек да се замисли, информира sncmedia.ru.

Учените са помолили 14 опитни бегачи да пробягат три пъти едно и също време на пътеката във фитнеса. Първият път са го правили в тишина, след това, слушайки музика със слушалки на ушите, а накрая са следели тв екран. И какво е установено?

Когато са бягали в тишина, атлетите са влагали по-малко усилия, дишали са по-леко, а сърдечният ритъм е бил далеч по-спокоен. Този експеримент не показва пряк риск от травми, но дава основание на специалистите да препоръчват да се откажете от слушането на музика, когато спортувате.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа