Защитете очите на детето, когато има сняг

В планината – с качествени черни очила

04 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / i Stock

Хлапетата искат да са на пистите с шийни, ски, сноуборд и да се радват на снега високо в планината, но както и възрастните, дори в по-голяма степен малките се нуждаят от черни очила и слънчева защита.
Щетите, които UV лъчите може да причинят на детските очи, са необратими. Те са най-големи в планината и се причиняват от зимното слънце, дори, когато то не грее силно, а небето плътно е покрито с облаци.

Защо?
Защото снегът отразява до 80% от слънчевата светлина, докато морето – едва 20%, а пясъкът - 10%. 
Колкото сме по-високо в планината, толкова въздухът е по-чист и усилва отразяването на лъчите. То се увеличава с 10% на всеки 100 метра височина.
Не бива да забравяме, че в планината синята светлина от спектъра на лъчите, която е най-опасна за зрението, е в изобилие.

И 30 минути на открито увреждат уврежда очите

Без защитата на очила щетите са на лице, дори да останете само 30 минути навън. Получава се така наречената "снежна офталмия" - увреждане на роговицата. Усещането е като при изгаряне и чувство на дразнене, все едно има нещо под клепача. Окото сълзи, а светлината дразни и причинява още по-обилно сълзене. Може да се наложи вечерта на очите да се осигури покой – детето да остане на тъмно за 48 часа.

Този ефект на временно заслепяване се явява веднага след престой на слънце, високо в снежните планини. Може обаче да има и дълготрайни увреждания, тъй като щетите от слънчевите лъчи се натрупват през годините и предразполагат към катаракта и макулна дегенерация, които обикновено идват с напредване на възрастта, след 50 години.

Очите на децата са уязвими

Зрението на децата е много по-чувствително от това на възрастните.
До 10-годишна възраст лещите на очите пропуска 75%, докато след 25 г. - едва 10%.
Именно затова е важно очите да се предпазват от слънцето.
В планината, когато има сняг, носенето на очила, които са специално предназначени за ски и за зимни спортове, е задължително.

Докато децата са малки, родителите трябва да следят дали си носят очилата в планината и дали очите им са защитени от слънчевите лъчи.

- Качествените очила предвазват от UV лъчите и те трябва да бъдат клас 3 или 4 – за сняг и лед. 

- Поляризираните стъкла са определено плюс – защото те пазят от отблясъци и от инфрачервени лъчи.

- Най подходящи са тези тип „маска“ - те пазят очите от всички посоки, както и отстрани, защото 30 на сто от лъчите идват оттам.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа