Идея за първи семеен център за недоносени деца

В който родителите да бъдат подкрепени, разбрани, успокоени

Снимки: Фондация "Нашите недоносени деца"

На всеки 30 секунди в света умира едно преждевременно родено детенце, а всяко десето дете в България се ражда недоносено. Припомняме си тази тъжна статистика на 17 ноември - Световен ден на недоносените деца.  

"С повече информация и навременни и адекватни грижи 75 на сто от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. Обществото ни дължи подкрепа на семействата им", твърдят от фондация „Нашите недоносени деца“ която стартира кампания за набиране на средства за изграждане на първия семеен център.

В него близките на недоносените деца ще могат да намерят комплексна подкрепа от квалифицирани специалисти.

След раждането на недоносено дете родителите изпадат в безтегловност от липсата на адекватна информация и разбиране за това, което се случва и това, което предстои.  През този период те се опитват да получат отговор на хиляди въпроси - ще оцелее ли детето, защо се поставя в кувьоз, изпитва ли болка, какви са рисковете и евентуалните последствия. Родителите не могат да погалят детето си, да го усетят в прегръдките си, времето, което прекарват заедно, е твърде ограничено. Този труден и деликатен момент е изключително изпитание за всяко семейство.

За това фондацията, създадена изцяло от родители на деца, родени твърде рано, е на път да изгради място, където семействата могат да намерят синтезирана и достъпна информация. Място, където те да се почувстват подкрепени, разбрани, спокойни и уверени, за да бъдат от максимална полза за децата си и да отговарят адекватно на техните специфични потребности.

Центърът за семейства, в който ще работят квалифицирани психолози и логопеди с опит в работата с недоносени деца ще създаде среда, в която децата ще могат да развият пълния си потенциал, а родителите им ще могат да получават информация, както и консултация с психолог. 

"Преди тази идея да стане факт обаче, предстои да открием нашето „кътче“, където да функционира семейният център, нуждаем се и от средства за ремонт, ако е нужен, за обзавеждане и закупуване на терапевтични играчки и материали, компютърна техника и мултимедия за провеждане на семинари и обучения, средства за покриване на месечни разходи", споделят от фондацията.

Всеки, който го е грижа за това, може да подкрепи инициативата чрез дарение на банковата сметка на фондацията, с основание „Откриване на семеен център“ или като се свърже с Василка Терзийска, координатор на проекта.

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC UNCRBGSF

Василка Терзийска
координатор на проекта
vasilka@premature-bg.com
+359 886 398 839

Коментари
Последни видеа