Лекари: крийте електронните цигари от децата!

Никотиновите пълнители често причиняват отравяния при малките

Снимка: en.wikipedia

Дори да оставим настрана факта, че пушенето е изключително вредно по принцип, неотдавна стана ясно още една вреда: течният никотин в резервоара на електронните цигари става причина за тежки отравяния сред най-малките, тъй като често е достъпен за децата. Данните са от проучване, публикувано в медицинското списание Pediatrics.

Опасността

Американските центрове по токсикология през последната година отбелязват повече спешни случаи при деца, които са погълнали токсичното вещество. Те са получили 4128 повиквания заради деца, погълнали течност от пълнителя на електронните цигари. И всички те са на възраст 2 години и по-малки.

Повечето от отравянията са станали в домашни условия. В болница са лекувани по спешност, заради сериозни здравословни проблеми – дихателни кризи, кома и конвулсии, 3 на сто от тях.

Мерки

Никотиновите пълнители на електронните цигари са опасни за децата, а често родителите ги оставят на достъпни места, без да подозират това, алармират лекари.

Затова те искат Американската агенция за контрол на храните и лекарствата - FDA да въведе регламент и строги мерки за контрол.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа