Щастието в брака зависи от генетиката

Мутация в мъжкия генотип прави съпрузите недоволни от половинките си

12 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Journal of Family Psychology публикува данни на учени от университета Бингамтън в САЩ, свидетелстващи за това, че щастието в брака зависи от генетиката. В частност, върху чувството за удовлетвореност от обвързването влияе активността на гена OXTR, регулиращ отделянето на хормона окситоцин.

Авторите на изследването са работили с 79 хетеросексуални съпружески двойки. В началния етап са оценявали психологичните аспекти, влияещи върху щастието в брака – способността да се подкрепя партньора и удовлетвореността от това. За целта специалистите са провели беседи със съпрузите, както и са анкетирали всички участници. По този начин за всяко семейство бил направен личен индекс на подкрепа един на друг – и от страна на мъжете, и от страна на жените. След това е направен генетичен анализ на доброволците, който показал какво се случва с гена на окситоциновите рецептори (OXTR), отговарящ за чувството на любов и привързаност.

Съпоставяйки данните от психологичните изследвания и генетичния анализ, учените стигнали до извода, че различните нюанси в отношенията на съпрузите „се определят от точкови мутации в два участъка на гена OXTR“. Според специалистите, от генетиката зависи чувството на удовлетвореност от действията на партньора, което пряко влияе върху усещането за щастие от брака.

Любопитно е, че в хода на проучването била открита мутация в мъжкия генотип, която кара представителите на силния пол да са недоволни от жените си – носителите й смятат, че дамите не се грижат достатъчно добре за тях и им отделят малко внимание.

Както отбелязва един от авторите на изследването – доктор Ричард Матсън, гените в голяма степен определят личностните качества на хората, затова и от тях зависи и щастието в брака.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа