Сънят зависи от това на коя част от леглото спите

Промяната в качеството му е значителна, в зависимост дали сте отляво или отдясно

16 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

След серия експерименти, проведени във Великобритания, учени излязоха с твърдение, че от коя страна на леглото спите всъщност има отношения към качеството на съня и здравето. По думите на специалистите, подобряването на самочувствието на човек може да бъде свързано с това дали той спи на подходящата за него страна на спалнята.

Първоначално учените искали да определят има ли връзка между качеството на нощния сън и това на коя страна от леглото предпочита да спи човек. Подобен интерес не е случаен. През последните години се провеждат все повече изследвания, потвърждаващи сериозното влияние на съня върху състоянието на организма и склонността към определени заболявания. Неотдавна испански учени от Националния център по сърдечно-съдови изследвания установиха, че краткия, недълбок сън повишава риска от развитието на атеросклероза – опасно нарушение на съдовете, свързано с развитието на исхемична болест на сърцето.

Проведените експерименти позволяват да се допусне, че действително това от коя страна на спалнята спи човек влияе върху качеството на съня. „Хората, които предпочитат лявата страна на спалнята, се наспиват и отпочиват по-добре. Сънят им е по-спокоен и дълбок. Тези хора по-рядко ги мъчи безсъние в сравнение с предпочитащите дясната страна“, констатирали учените.

На свой ред анкета сред тестваните показва, че хората, които предпочитат лявата страна на спалнята с 4% по-често се събуждат сутрин отпочинали и в добро настроение. През следващите дни те с 9,5% повече проявяват психическа устойчивост и по-позитивно възприемат житейските трудности.

 Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа