Втора вълна на коронавируса наесен? Едва ли

Бъдещите мерки срещу заразата няма да изолират квартали и градове

25 май 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Броят на заразените от коронавирус у нас трайно намалява, като за последното денонощие има само 6 регистрирани случая.

Високите температури през лятото ще неутрализират допълнително коварния щам

Но очаква ли се втора вълна на коронавирус наесен? „Едва ли“, отговаря председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред Нова тв. „Трябва да приемем обаче, че този вирус най-вероятно няма да изчезне. За да има втора вълна, са нужни предпоставки за това. Например, да има огнища, където заразата да се поддържа. Не трябва да забравяме, че навременно предприетите противоепидемични мерки в България също дадоха своя резултат“.

Той добави, че бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени. Това означава, че втори

Сценарий, в който качваме живота си на трупчета за два месеца

И пренасяме бизнеса и образованието си изцяло онлайн, няма да има. Вирусът ще бъде ограничаван на място, без да има затваряне на квартали или градове и ограничения в икономическите процеси на страната.

„Тенденцията е ясна. Броят на заразените е нищожен. Трендът и за Европа е случаите да стават по-малко. Няма как хората да бъдат ограничавани постоянно.“, категоричен е доц. Киров.

Относно сезонния грип, доц. Киров обясни, че докторите знаят, какво да правят. „Там ние имаме оръжия, като ваксината, която помага да се боледува по-леко и да не се стига да сериозни състояния. Имаме и доказани препарати. При коронавируса нямаме нищо“, каза той.

Коментари
Последни видеа