Най-подходящите тъкани за детски дрехи – Топ 5

Експерти ги изброяват

Снимка: Guliver / iStock

Когато купуват дрехи за детето, родителите обикновено гледат първо дали е хубава на външен вид, но голямо значение има и материята, от която е ушита.

Тя трябва да пропуска добре въздуха, да попива влагата и да не причинява алергия. 

Експерти от френския бранд за дрехи за цялото семейство KIABI подготвят списък с най-подходящите тъкани за детски дрехи за letidor.ru.

Памук

Тази материя е една от най-екологичните – памукът пропуска въздуха, не се наелектризира и притежава свойството да попива и задържа влагата. Но памучните тъкани имат и недостатъци: лесно се свиват при пране и трудно се гладят. Именно затова в памучните изделия се допуска и малко съдържание на еластан или полиестер.

Детските дрехи от тази тъкан подхождат за всеки годишен сезон - не предизвикват алергия и са доста здрави, с висока химическа устойчивост.

Съвет: При покупка разтегнете леко дрехата, за да разберете от колко влакна е изтъкана тъканта и колко би се свивала и разтегнала при пране. Детските дрехи трябва да се перат при висока температура, затова избирайте по-плътна материя. Когато разтегнете дрешката, преди да я купите, можете да прецените и дали шарките и принтовете по нея няма да избелеят.

Лен

Ленът и памукът са най-широко използваните натурални материи. Това е така, защото въздухопропускливостта и попиването на влагата ги правят универсални и лете, и зиме.

Чистият естествен лен има цвят на слонова кост или е светлокафяв или леко жълтеникав и е грапав. Това не е особено добре за нежната детска кожа. Но съвременните технологии позволяват на производителите на дрехи да ги правят от съвсем фин лен, който е приятен на допир.

Ще го познаете, като го пипнете - трябва да бъде мек и гладък. Знаете, че той лесно се мачка, но ако стиснете плата, и той не се смачка, значи в него има и изкуствени примеси.

Снимка: Guliver / iStock

Вълна

Тази естествена материя има цял куп предимства, но изисква внимателно отношение. Вълната е чудесна за детски дрешки, тъй като запазва топлината, не се променя от водата или с времето и почти не се мачка.

Недостатъците ѝ се свеждат до това, че влакънцата ѝ боцкат, затова и рядко се използва за бельо –


когато е примесена с акрил, става по-мека и приятна на допир.

Ако все пак вълнената дреха боде и е неприятна за детето, можете да се справите, като я изперете с бебешки прах за пране и след това я изгладите с ютия.

Съвет: Не перете вълнени дрехи при високи температури, а в хладка вода, най-добре – на ръка.

Сатен

Лъскава, гладка и нежна, тази материя напомня коприна. Тя държи хладно през лятото, затова е и особено предпочитана за топлото време, пропуска добре въздуха и лесно се глади. Обикновено от нея се прави спално бельо и покривки за легло, но сатенът е чудесен и за детски дрехи, тъй като пази температурата на тялото.

Сатенените произведения почти не се променят с времето и са много издържливи – здрави са с години.

За да проверите колко е качествена материята, четете етикета – често производителите примесват сатена със синтетика, което намалява неговото качество и натуралност.

Полар

Това е изкуствена, синтетична тъкан, която в последните няколко десетилетия става почти незаменима, особено за спортни облекла и връхни дрехи за деца, тъй като притежава страхотни качества: здрава, износоустойчива, лесно се пере в пералня, бързо изсъхва, лека е и не се деформира. Да не забравяме, че поларът не предизвиква алергия. 

Съвет: Недейте да гладите полар при температура над 60 градуса, защото може влакнта му да започнат да се топят.

Освен това е най-добре да сушите тъканите от полар в натурални условия, а не в сушилня. Материята лесно се наелекризира, така че използвайте антистатичен спрей.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа