Как да отучим детето да си смуче пръста

Можем ли да направим раздялата с биберона по-лека

Илюстрация: Shutterstock

Всяка трето детето си лапа пръста, а някои продължават да го смучат за „лека нощ“ с години. Навикат от бебешка възраст се пренася в детството и родителите, естествено, се притесняват.
Смукателният рефлекс кара бебето да смуче, ако не биберона-залъгалка, то пръстчето си – това му помага да се успокои и да заспи.
А когато стене по-голямо, пръстът в устата му носи чувство на безопасност, комфорт и удовлетворение.

Кога и какви мерки да предприемем

Повечето специалисти са на мнение, че няма защо в първите години от живота на детето, родителите да се притесняват, че си лапа и смуче пръста, особено, ако това не му пречи да говори.
Към 5-6 години повечето хлапета се отказват от този навик. Именно на тази възраст млечните зъби се сменят с постоянни. И ако то продължи да си смуче пръста, постоянните зъби могат да се изкривят и захапката – също.
Затова е разумно да започнем постепенно да отказваме детето от този навик още към 3-атата година, за да имаме „резерв“ от време.

Много родители признават, че са отучили детето от смукане на пръста много по-трудно отколкото от шишето с мляко или от биберона.
Насилието обаче е недопустимо. Не трябва да превръщаме това в битка, по-разумно е да действаме бавно и на етапи.
Ако детето е достатъчно голямо, обсъдете с него това. Наблюдавайте в какви ситуации навикът се засилва.
Помогнете на детето да разбере кога и защо си смуче пръста, а това може да е път и то само да се откаже от този начин на самоуспокоение.
Може също така да въведете правила, които ограничават времето за смукане на пръста. Например, да му кажете, че може да го смуче само, когато е в къщи или само в кревата, преди да заспи.

Ако детето си смуче пръста, когато му е скучно – например, докато се вози в колата, измислете занимание за ръцете му или някак му отвлечете вниманието.
Подкрепяйте го и го насърчавайте, когато изпълнява правилата или, ако успее да пракара повече време, без да си лапа пръста.

В никакъв случай не мажете пръста с нищо – люто, горчиво, не го бинтовайте, нито пък принуждавайте детето да носи ръкавици. Навикът няма да се преодолее така. А заради негативните емоции, то ще започне още по-упорито да си смуче пръста.

Раздялата с биберона е също така трудна

Повечето хлапета се отказват сами от биберона-залъгалка към четвъртата си година. Затова не си заслужава да се тревожим прекомерно. Ако обаче това не се случи от само себе си, трябва да помогнете.

Може да се отървете от залъгалката от раз, но се подгответе за няколко безсънни и трудни нощи.
Може обаче и да потърсите път за поетапно отказване, като му разрешавате да „ползва“ биберона при определени условия – само на конкретни места, в определено време ... докато само не се откаже.
Ако ви се иска по научен подход, направете тридневен план.
В продължение на 2 дни обяснявайте на детето, че вече е пораснало и е дошло време да каже „сбогом“ на някои неща, които ползват само бебетата. Например – биберона.
А на трития ден му напомнете, че денят е настъпил и това трябва да се случи точно днес.
Пред очите му съберете всички биберони-залъгалки и го помолете само да ги хвърли в кофата за боклук.

Има и друг, по-мек подход, който се прилага в много страни по света.

По материали moms.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа