Пасивното пушене вдига трайно кръвното на децата

Не ги оставяйте да дишат цигарен дим, предупреждават учени

Снимка: Guliver / iStock

Грубо е, егоистично и непростимо да палим цигара, когато детето е до нас, но въпреки това много хора си го позволяват с мисълта: "Какво толкова ще му стане, нали не пуши то...". Е, нека знаят, че така го превръщат в пасивен пушач, а пасивното пушене може да повиши трайно кръвното налягане на неукрепналия организъм. Особено ако майката е пушачка, пише сп. „Шпигел”.

Високото кръвно на малчуганите при това може да се задържи чак, докато пораснат, и е сред рисковите фактори за инфаркт и инсулт. До този извод стигат експерти от Университетската клиника в Хайделберг, Германия. 

За целите на изследването са прегледани 4000 деца между 5 и 6 години. При една трета от тях бащите са пушачи, при 20,7% - майките, при 12 на сто – и двамата родители.

Децата, които са принудени да дишат вкъщи дима от цигарите на родителите си, се оказали с 21% по-висок риск да заболеят от високо кръвно налягане. По-страшно е, когато майките пушат – вероятно защото те го правят по-често вкъщи за разлика от бащите, които палят основно когато са на работа, предполагат учените.

Така, наред с наднорменото тегло и високото кръвно на родителите, пасивното пушене е допълнителен риск за високо кръвно и при децата, пишат експертите в специализираното издание "Circulation" на Американската асоциация за сърдечни заболявания. То може да действа и само, без останалите фактори.

„Не оставяйте децата си да дишат цигарен дим, това може да има дълготрайни вредни последствия”, съветват хайделбергските лекари, ръководени от директора на Центъра за детска и младежка медицина Георг Хофман.

Източник: Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.