IX-и месец от бременността – всеки миг е очакване

Автотренинг ще ви даде увереност в собствените сили преди раждането

Снимка: Guliver / iStock

Вижда се краят им на тези тъй дълги 9 месеца и бременността идва към своя логичен край. Сега всеки ден може да бъде денят на раждането, заради който организмът на всяка бъдеща майка се подготвя през всичкото това време.

Бебето е вече напълно формирано – при момченцата тестисите са се спуснали в скротума, при момиченцата срамните устни закриват входа във влагалището. Детенцето се упражнява да суче, като смуче интензивно пръстчетата си – един от основните навици, които придобива по време на вътреутробния период.

Според мнението на повечето изследователи, процесът на раждането стартира именно когато плацентата вече не успява да осигурява необходимите хранителни вещества на плода, а и в матката става доста тясно. В тази ситуация надбъбречните жлези започват да отделят по-голямо количество от хормона на стреса – кортизол. Това променя хормоналния баланс в майчиния организъм, предизвиква контракции и започва раждането.

Доносеното дете, макар и да изглежда малко набръчкано, има розова кожа, доста дълга коса и нокти. Не след дълго телцето му ще придобие нежна детска пухкавост, на ръцете и крачетата ще се появят гривнички, а бузките и коремчето ще станат очарователно закръглени. Всички доизносени бебета тежат средно около 3600 г – момченцата, 3500 г - момиченцата. Дължината им е от 50 до 55 см.

Психология и здраве

Някои жени възприемат дори нормално протичащата бременност като проблем и се притесняват, че раждането не е по силите им. Но природата е програмирала женския организъм да дарява нов живот и милиони живи същества идват на света именно по този начин - няма причина при вас да бъде по-различно.

Вместо да четете и слушате разни страшни истории, си правете автотренинг, като всеки ден се уверявате сами, че раждането ще бъде благополучно. Тогава всичко ще се получи по възможно най-добрия начин за вас.

Приблизително две седмици преди заветния момент може да се отдели слизестата запушалка на отвора на матката. Малкото кърваво парченце слуз е предпазвало матката от инфекции му и отделянето не представлява никаква опасност, а просто сигнализира, че раждането наближава.

Тъй като то действително може да настъпи всеки момент, трябва да сте напълно подготвени за него. Предварително си подберете нещата, които ще вземете със себе си в родилния дом и които ще ви трябват при изписването. Погрижете се всички необходими документи да са винаги с вас.

В 36-ата седмица вече е време да сте избрали лекар, който ще ви помогне, да планирате с него метода на раждане, да уговорите достъп на близките ви до родилното отделение и всички останали детайли около важното събитие.

Анализи и изследвания:

Те остават регулярни и както и досега, при всяко посещение при гинеколога се извършват:

• измерване на теглото и кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

• определяне на размера на матката чрез външно обследване и сравняване на нейния размер с характерния за този период на бременността;

• измерване на височината на дъното на матката;

В някои случаи по преценка на лекаря се правят и допълнителни изследвания:

• доплерометрия, при риск от заболяване на сърцето на плода или фетална ехокардиография;

• анализ на урината за бактериурия (наличие на голямо количество микроби), ако жената е заболяла от пиелонефрит.

Прави се също и ултразвуков скрининг. Той позволява да се определят размерите и разположението на плода, положението на частите на неговото тяло, пъпната връв, състоянието на плацентата и самочувствието на детенцето, с цел да се избере метода и тактиката на раждането.

Красота

Красотата е относително понятие, а този момент, както може би вече сте се уверили, мисълта за нея не ви занимава толкова често. Вълнува ви това, че сте станали огромни, че се движите бавно и трудно. Това е така, защото при нарастването на матката се измества центъра на тежестта и, за да пази равновесие, докато ходи, бъдещата майка все повече се наклонява назад.

Настъпили са много промени у вас, и вероятно доста от тях не ви харесват, но се отнасяйте към тях философски.

Сега перфектният маникюр и внимателно направената прическа не са приоритет. Най-добрият избор за родилния дом е естествената красота.

Дори някои проблеми да не отминат от само себе си след раждането на детенцето, значи просто трябва да свикнете с новото си отражение в огледалото: приемете, че и вие сте се изменили, след като и светът около вас е станал различен.

Коментар на клиничния психолог Наталия Андреевна Грюнтал от руската болница „Лапино“ за психологическата подготовкаа за раждането:

Бъдещата съдба на детето зависи и от това доколко благополучно ще премине раждането, затова подходете отговорно при избора на лекар и родилен дом – от тях зависи здравето на детето и вашето.

За да се чувствате спокойни и уверени, трябва да имате доверие на лекуващия лекар. Добрият контакт и взаимното разбиране ви позволяват да станете един добър екип с него.

За съжаление, не е възможно да се довериш на човек, когото виждаш за пръв път в живота, дори той да е най-добрия акушер на света. Ако попаднете в неизвестен родилен дом и неизвестен лекарски екип, безпокойството ви е гарантирано.

Затова, обсъдете със своя лекар предварително всичко, което ви интересува. Не се страхувайте да питате – вие имате право да получите цялата необходима информация.

Добре е на срещата да присъства и вашия съпруг. Може да обсъдите плана за раждането. Повярвайте, няколко такива контакта ще укрепят увереността ви в собствените сили и в благополучния изход на раждането. Спокойствието на лекаря ще се предаде и на вас и вие ще тръгнете на срещата с вашето малко детенце с леко сърце.

Пожелаваме ви късмет и благополучно раждане!

Източник: letidor.ru

Превод: Еми Спасова

Коментари
Последни видеа