Учени към бременните: Пазете се от депресия

Тревожните състояния на бъдещата майка могат да се отразят на детето

30 септември 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Специалисти от имперския колеж в Лондон съветват бременните да се грижат повече за собственото си психическо състояние и насърчават развиването на услуги, които осигуряват морална подкрепа за бъдещи майки. Защото са на мнение, че между техните депресивни настроения и емоционалното здраве на бъдещото дете има пряка връзка, съобщава letidor.ru.

Резултатите от проведеното изследване на учените доказват: ако през бременността майката е склонна към депресия и панически атаки, с времето у нейното дете се откриват емоционални проблеми и отклонения от нормите на поведението.

Интересното е, че чувството за безнадеждност и резкия спад в настроенията не само могат да се предават „по наследство“, но и да нарушат сериозно връзката на бебето с майката.

Учените отбелязват, че най-много са тревожните бъдещи майки в страни с ниски доходи и медицинска помощ. Те призовават световната общност да вземе под внимание този факт, за да оказва подкрепа в тези държави. По убеждението на специалистите е важно при отпускането на средства в бедни региони да се инвестира в осигуряване на психологически грижи за бременни жени.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа