VI-и месец от бременността – прилив на енергия

Дълбока емоционална привързаност, игра на либидото и други интересни преображения на бъдещата майка

30 Септември 2021 г.

Вече почти половин година носите под сърцето си нов живот и макар останалата част от бременността да ви се струва по-сложна от всичко, което преживяхте дотук, знаете, че моментът да получите велика награда наближава все повече. Струва си да гледате напред с оптимизъм и надежда!

Към 25-ата седмица на вътреутробното развитие завършва окончателното формиране на мозъка и на малкия мозък. Вътрешните органи вече работят „в режим на възрастен индивид“.

Само белите дробове все още не са достатъчно развити. Но именно в този период малкото прави първото вдишване. Естествено, то не вдишва въздух, тъй-като е в околоплодната течност, но това е добра тренировка за бъдещото дишане. Особеното вещество, което се отделя – сърфактант (сложна липитно-белтъчна смес), не позволява на дробовете да се слепят, с всяка изминала седмица количеството му се увеличава.

И е много важно именно сега бременната да се разхожда колкото се може по-често, да диша свеж въздух, да спазва режим и подходяща диета.

Мозъкът на плода започва да взаимодейства с кортекса (външната кора на надбъбречните жлези). Започва да съзрява и да изработва хормон за растежа на хипофизата.

Към 27-ата седмица малкото вече може да мига. Само не само различава звуци, идващи отвън, но е способно да вижда светлина – ако към корема на бъдещата мама се насочи ярък лъч от фенер, малкото замижава.

Психология и здраве

В 6-ия месец по-голяма част от бъдещите майки усещат прилив на енергия и сила. Почти през цялото време те се намират в приповдигнато настроение. И за това си има причини:

Първо - коремчето, което вече се забелязва и можете да разхождате гордо, все още не ви пречи да живеете активно.

Второ – повечето неприятни усещания, свързани с бременността (киселини, запек, пигментация) стават рутинни и жената за няколко месеца дотолкова привиква към тях, че ѝ се струва, че винаги ги е имало.

Ето защо тя престава да обръща внимание на такива дреболии и се съсредоточава върху главното. Все по-често тя разговаря с малкото човече, пее му, разказва приказки, обръща се към него, докато си върши домакинските работи.

Това формира дълбока емоционална привързаност още в периода на вътреутробното развитие и е много важно за последващия контакт с бебето, защото, както е известно, новороденото може да различава гласа на майка си от гласовете на другите хора.

Посещенията при гинеколога трябва да продължат през 6-ия месец. Много е важно да се установи показателят за височината, на която стои дъното на матката. Като норма се приема, че тя трябва да съответства на броя на седмиците на бременността в сантиметри.

Ако разстоянието е по-малко, това може да е поради забавяне в развитието на плода. Аако е по-голямо може да е свидетелство за различни неща - за многоплодие, за много голямо количество околоплодни води, или за миома на матката.

Във всички случаи на отклонение от нормата е задължително да се направят обстойни изследвания и, при необходимост, да се назначи съответно лечение.

Около 24–ата седмица може да започнете да чувствате периодично напрежение на матката. Това са т. нар. тренировъчни контракции на Бракстън Хигс, които помагат на матката да се подготвя за раждането.

Те се различават от истинските родилни контракции по това, че не са болезнени, не са продължителни и са напълно безопасни за детето и майката. Ако обаче настъпват на равни интервали от време и напрежението нараства, веднага трябва да се извика бърза помощ.

Със специална апаратура лекарите могат да установят дали започва преждевременно раждане и в такъв случай трябва незабавно да предприемат лечение за продължаване на бременността.

Анализи и изследвания

Както и при предишните консултации с гинеколога, бъдещата майка непременно трябва да продължава със следните изследвания:

• измерване на теглото и на кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

• определяне на размера на матката чрез външно обследване и сравняване на нейния размер с характерния за този период на бременността;

• измерване на височината на дъното на матката;

В 26-ата - 28-ата седмица задължително се прави изследване на шийката на матката за стрептококи група В.

Други изследвания - в зависимост от показанията:

• при вероятна патология на плода в 22-ата - 25-ата седмица се прави кордоцентеза – проникване през пъпа на плода за вземане на кръв за анализ;

• при риск от заболяване на сърцето на плода в 23-ата - 24-ата седмица се прави доплерометрия - разновидност на ултразуковото изследване - УЗИ;

• при развитие на пиелонефрит бременните задължително дават урина за анализ за бактериурея (голямо количество бактерии в урината);• в 24-ата - 28-ата седмица се извършват серия анализи на кръвната захар на жените с повишен риск за заболяване от диабет.

Красота

Промените във външността по време на бременност не са само растящият корем и увеличаващите се гърди. Освен проблема със зъбите, възниква и още един, не по-малко сериозен – варикозно разширяване на вените.

По-предпазливи трябва да са всички от вас, които имат близки родственици, страдащи от това заболяване, а също и любителките на лежането на гръб (в това положение на тялото нараства вероятността от притискане на венозните съдове).

Не трябва да се пренебрегва профилактиката, докато все още всичко е наред. По-добре да се вземат мерки навреме, отколкото дълги години да се носят последствията от проявено лекомислие. За профилактика на варикозното разширение на вените е необходимо:

• да се откажете от носенето на обувки с токчета по-високи от 1-3 см.;

• да лежите странично, като от време на време за подобряване на оттичането на кръвта поставяте краката нависоко;

• да носите еластични бинтове всеки ден, като вечер ги сваляте.

Тези три правила дават практически пълна гаранция, че варикозната болест ще ви подмине.

Коментар на доктора на медицински науки, акушер-гинеколог и физиотерапевт Елена Сергеевна Силантиева на руската болница „Лапино“ за половия живот в VI-я месец от бременността:

Секс по време на бременност – това е деликатна тема за повечето семейни двойки. А в действителност няма нищо притеснително и сложно - сексът е по-скоро полезен, ако бъдещата майка няма противопоказания (проблеми с маточната шийка и плацентата, опасност от прекъсване на бременността или преждевременно раждане). За всичко това тя трябва да се консултира с гинеколога.

Проблем е намаляването на половото влечение поради хормоните на бременността. Но пък при около една трета от жените либидото се повишава, както и силата на оргазмите. Освен от страха да не навредят на плода, мъжете се въздържат и поради психологически изменената роля на жената, която от страстна любовница се превръща в жена-майка, към която е „неприлично“ да се изпитва влечение. Много е важно е жените да проявят инициатива и да съумеят да бъдат желани, защото сексуалното здраве на семейството е важно за неговото благополучие.

Източник: letidor.ru

 

Още от Здраве

Снимка: Getty

Разгадайте посланията на детските рисунки

Снимка: Getty

Защо комарите хапят точно вас

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Снимка: Getty

Мъникът пробва да седне сам и да се изправи на крака

Снимка: Getty

 

Кои стайни растения са опасни за децата

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Разгадайте посланията на детските рисунки

От изображенията може да научите много за семейството, вътрешния свят и развитието на хлапето

Снимка: Getty

Здраве

Защо комарите хапят точно вас

Нови открития дават отговор на въпроса

Снимка: Getty

Здраве

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Актрисата не получавала роли повече от 20 години

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Разгадайте посланията на детските рисунки

От изображенията може да научите много за семейството, вътрешния свят и развитието на хлапето

Снимка: Getty

Здраве

Защо комарите хапят точно вас

Нови открития дават отговор на въпроса

Снимка: Getty

Здраве

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Актрисата не получавала роли повече от 20 години