11 начина да останем здрави през есента

И да не ни пипнат вирусите

20 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Жълти есенни листа, дълги разходки и уютни вечери – есента е прочута с тези и с много други неща, сред които са и честите простуди. Какво да правят и големите, и децата, за да не се разболеят, описва педиатърът Ирина Богданова пред detstrana.ru.

Снимка: Guliver / Getty

1. Мийте по-често ръцете си

По ръцете се скупчват много микроби и болести, които провокират болестите, затова ги мийте винаги, когато се прибирате от улицата или от превозните средства, правете периодично това и когато сте си у дома.

И научете детето да го прави често, особено, след като са пипали телефон или компютър. 

2. Промивайте носа с разтвор от морска сол

Вирусите попадат в тялото именно през носа – най-благоприятната среда за размножаването им: топла и влажна. А сооленият разтвор прочиства ципата и отмива микробите.

Може да промивате носа на бебенцата със специален спрей от аптеката, а децата над пет години и възрастните – с малка спринцовка с разтвор от морска сол.

 Старайте се да го правите винаги, когато се прибирате след разходка навън.

3. Следете влажността на въздуха

Прахът и сухият въздух помагат за размножаване на вируси и бактерии, затова е добре да го овлажнявате. Ако не искате да използвате овлажнители за въздух, минавайте плотовете и масите с влажна кърпа – ако ви е възможно, всеки ден.

Отваряйте прозорците често, така че въздухът в стаите да не застоява. Хубаво е винаги, щом не е прекалено студено, да оставяте отворено малко прозорче.

4. Пийте повече чай

За профилактика срещу болестите са чудесни шипки, облепиха, лайка, мента, маточина, малинови или ягодови листа, от мащерка, боровинки… Нека ви стане навик да започвате деня си с чай, а по някое време на деня да правите чаена пауза – би било чудесно това се превърне в семейна традиция, да си пийвате билков чай с децата и да си говорите.

5. Хранете се балансирано

Снимка: Guliver / iStock

Три пълноценни приема на храна на ден и две закуски дават на организма нужната енергия за да се развива и да устоява на вирусите. На ден яжте минимум два плота и три зеленчука, наблягайте на витаминните бомби: лимони, киви, портокали.

Може да ги подслаждате с мед, нарязани на красиви парченца, като си ги приготвяте и за детето, и за вас.

6. Наблягайте на лука и чесъна

Те съдържат фитонциди – летливи вещества, унищожаващи вирусите и бактериите. Приучете децата да ги ядат, защото често те не ги обичат поради острия им вкус, включвайте ги в салати и различни ястия.

Дали са подходящи за майки, които кърмят малките си, можете да видите тук.

7. Обличайте се според сезона

„По-добре да се преохладите, отколкото да прегреете?“- крилатата фраза на известния педиатър Евгений Комаровски е ценена, защото в нея има смисъл, особено когато грижовните родители навличат детето с десетки пуловерчета и жилетчици, за да не му е студено, а понякога самите те прекаляват с количествата дрехи.

8. Разхождайте се повече и правете гимнастика

Снимка: Guliver / iStock

Това укрепва имунитета и помога в борбата с болестите. Утринната гимнастика е чудесен старт на деня, а ако я направите семейна традиция, в комбинация с разходката в парка преди и/или следобед, ще се радвате на здравословна есен, изпълнена с енергия и хубави преживявания.

9. Калявайте се

Преди да си легнете, вземайте душ, който не е прекалено топъл, а по-скоро леко хладен – това е отлична процедура за каляване и укрепване на имунната система. И самочувствието.

Нека душът не е и прекалено студен – от температурата на водата, с която сте свикнали, свалете днес 1 градус, утре – още един, важното е да ви е приятно, а не да изпитвате шок.

Снимка: Guliver / iStock

За каляването на малките деца с хранене и разходки и с комфортна температура на водата за къпане.

10. Използвайте етерични масла

Ароматите на евкалипт, мента и ела убиват микробите и дезинфекцират въздуха. Може да поставяте по мъничко от тях в аромалампа и да играете с децата на „вълшебна пещера“, която ухае хубаво и звучи тайнствена музика.

За ползата от етеричното масло от арган за бременни може да прочетете тук.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа