13 учудващо лесни начина да релаксираме

Общото между чая от хибискус, ресането на косата и сладоледа

29 април 2019 г.

Снимка: noviteroditeli.bg

Състоянието на тъга, стрес и вечна тревожност е тягостно, но преодолимо, понякога и с необичайни практики. Ето някои от тях - изпробвани и действащи благотворно!

Гребен

След цял ден, прекаран пред компютъра, мимическите мускули се напрягат, главата натежава и боли. Когато се приберете, започнете да се решите в продължение на 10-15 минути. Този масаж на скалпа помага да подобрите кръвообръщението и да отпуснете мускулите.

Сладолед

Неговият вкус има доказан анти-стрес ефект и действа като допинг за настроението. Има и други храни освен сладоледа, които са по-добри от антидепресанти: бананите и мазната риба, съдържаща омега-3 мастни киселини – изключително полезни за нервната система.

Масаж
Ще си възвърнете енергията, ако в продължение на 30 секунди масажирате лекичко точките под носа, между веждите, в средата на долната устна и в центъра на дланта.

Разтриване на ръцете
Лесен начин за стопяване на напрежението и стреса е да разтъркате ръцете си, докато се затоплят. Полезно е също да разтъркате леко и ушите – това действа на доброто настроение и помага на концентрацията.

Под душа
Отмийте негативните емоции с дълъг душ. Застанете под топлата струя на душа, така че тя да масажира главата и раменете ви и оставете неприятностите да изтекат заедно с водата в канала.

Стълба

Изкачете стълбището в блока и после слезте по него – дори 30-секундно упражнение в рамките на един етаж ще засили притока на кислород към лимбичната част от мозъка, отговорна за контрола над емоционалния стрес.

Четки и боички

Снимка: Shutterstock

Психолози са установили, че ако в периоди на силно напрежение посветите дори само няколко минути на това да рисувате цветни картини, способността да преодолеете напрежението и да приключите с работата навреме се увеличава петкратно! Така не само ще стопите стреса, но можете да създадете и шедьовър.

Чай от хибискус

Растението хибискус се справя с натрупването на свободни радикали и помага при панически разстройства, характерни за стреса.

Плуване

За много хора стресът се изразява в стягане и загуба на еластичността на мускулите на раменния пояс, врата и гръбначния стълб, а оттам пътят до главоболието и болките в гърба е само на една крачка. Добър съюзник в този случай е плувният басейн или масажистът. Ако не можете да отидете на плуване или на масаж, правете вкъщи или в офиса някои прости упражнения за релакс: въртете и огъвайте ръцете в различни посоки, а с краката имитирайте движение, все едно ритате.

Чистене

Подреждането и чистенето на дома фокусират мисленето, а вида на и спретнатите рафтове, проветрените легла и приветливите стаи има психологически ефект – човек несъзнателно вижда и живота си по-подреден.

Минути за размисъл  

Когато сте сами, намерете начин да подредите хаоса в главата си с помощта на приятна музика, седнали в любимия си кът на спокойствие. Тогава помислете какво бихте искали най-силно и напишете желанието си на хартия. Това помага не само да вземете важни решения, но и да се настроите за приятни емоции.

Ароматерапия

Уханията са силно свързани с емоционалната памет, затова е полезно винаги да имате под ръка аромат, свързана с момент, в който сте изпитали силно щастие и блаженство.

Танци

Танцувайте вкъщи, идете на клуб, но нека не минава ден без танци – ритмичните движения на фона на музиката са изключително полезни за стресирани хора – действат по-добре от фитнесзалата.

Източник: adme.ru

Коментари
Последни видеа