Днешните млади са с 15 години по-възрастни от родителите си

Новите поколения са с по-лошо метаболитно здраве

27 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Днешните хора в зряла възраст са толкова зле със здравето, че организмът им е сякаш с 15 години по-стар, отколкото този на техните родители, когато са били на същата възраст.

Сегашните зрели хора много по-често от предишните поколения страдат от високо кръвно, диабет и затлъстяване, причинени от общо лошо здравословно състояние, съобщава Обекти.бг. Колегите се позовават на проучване, публикувано в сп. European Journal of Preventive Cardiology.

В това мащабно и изключително детайлно проучване в продължение на 25 години били изследвани 6000 зрели хора на 20, 30, 40 и 50-годишна възраст. Учените открили, че по-младите поколения имат „лошо метаболитно здраве” – проблеми с метаболизма, водещи до нередовно кръвно налягане и резки промени в теглото.

Мъжете на 30 и няколко години са с 20% по-застрашени от наднормено тегло, отколкото техните бащи. Жените на 20 и нещо пък имат точно два пъти по-висок риск от затлъстяване от онези, които са били 20-годишни преди десетилетие.

„Младите поколения днес са 15 години напред по отношение на метаболитното си здраве”, заявява ръководителят на проучването Гербен Хуселге от Холандския национален институт за обществено здраве и околна среда.

По-високите рискове според него означават, че младите поколения днес трябва да полагат още по-стриктни грижи за здравето си с интелигентен начин на хранене и спорт. Изключително важно е и намаляването на пушенето, което се промотира с различни закони в много държави по света.

„Възможно е в по-далечно бъдеще, в резултат на сегашните тенденции за затлъстяване, продължителността на живота да започне да намалява”, предупреждава още Хуселге.

Коментари
Последни видеа