Интерактивна бутилка мотивира децата да пият вода

Искаме и ние такава

02 юли 2019 г.

Снимка: facebook

Няма да се впускаме в излишни обяснения колко е важно човек да е хидратиран. За децата пък е от още по-голямо значение, но при тях е безкрайно трудно, защото пиенетo на вода не им е никакъв приоритет.

Обикновено трябва да бъдат гонени с чаша или бутилка с вода, а от течността в тялото им попада известно, но не цялото количество, защото останалата част е доволно полята насам и натам. С други думи, водата е забавна за игра, но не и за пиене.

Е, вече не.

Противно на очакваното, светът е пълен с все по-симпатични и умни хора, които се вслушват в резултатите от изследванията и социологическите проучвания и опитват да обърнат негативните тенденции.

В случая с детската хидратация се оказва, че според Harvard T. H. Chan School of Public Health повече от половината деца в САЩ не са достатъчно хидратирани.


Снимка: facebook

А пък според European Hydration Institute (Европейски институт по хидратация) в училищата, в чиито класни стаи са осигурени вода и напитки за учениците, се наблюдава повишено внимание и желание за учене. Такива класни стаи са малко, а повсеместната дехидратация води освен до лоша концентрация и загуба на внимание, и до опасност от диабет и затлъстяване.

И за да направят така, че на децата хем да им е полезно, хем да им е приятно това пиене на вода, Bowhead Technology измислят интерактивната бутилка Gululu.

Тя изглежда чудесно и е обзаведена с много сензори, които измерват количеството консумирана вода. В нея има и игра, в която децата се влюбват мигновено: вътре в бутилката „живее“ едно геройче, което маха от екрана и расте всеки път, когато детето достигне определено ниво на хидратация. Ако обаче детето не се справя с пиенето на вода, геройчето се мръщи и дава индикации, че никак не му е добре.

Когато се намира в wi fi среда, на която е представена, бутилката директно изпраща събраните данни за количеството изпита вода към облак в интернет, свързан с телефон или друго устройство, следено от родителя.

Така детето е мотивирано да пие вода, заради играта ала Тамагочи, а родителят е информиран колко всъщност е тази изпита вода, защото, знаете, отговорите на въпросите „Какво пи?“ или „Какво яде днес?“ са мнооого относителни.


Снимка: facebook

А, да, между другото, ако се притеснявате, че бутилката ще разсейва детето в час, недейте – има си специален „училищен режим“.

И сега идва най-хубавата част: когато две бутилки се „срещнат“ и се разтръскат една до друга, всяко дете може да добави към колекцията си геройчето на другото. Така се създават емоции и нови приятелства, които дават на това иначе тъй прозаично занимание пиенето на вода съвсем друга стойност.

Ще ви учудим ли, ако ви признаем, че и ние много бихме се зарадвали на една такава бутилка? Да, признаваме, не са евтини, но пък са напълно безопасни, абсолютно нечупливи, водоустойчиви (има се предвид електрониката в тях) и безкрайно забавни. Така че ако някой се чуди как да му станем големи приятели, нека да не се свени и да ни изненада с едно такова разкошно бутилче. Благодарим за вниманието.

Gululu може да бъде поръчана тук.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа