Семейният живот е важен за здравето колкото гените

Споделената жизнена среда може да намали риска от заболявания

22 август 2018 г.

Снимка: Guliver/iStock

Споделеният начин на живот и на една и съща жизнена среда могат да имат толкова важна роля, колкото и генетиката, когато става дума за болести, засягащи семейства. Това сочат резултатите от изследване, съобщава Мениджър нюз, като се позовава на ЮПИ и БТА.

Проучването взема предвид медицински данни за над 500 000 души и семействата им във Великобритания. Информацията включвала сведения за роднини, както и за близки, които са осиновени. Учените фокусирали вниманието върху 12 често срещани увреждания и болести, включително високо кръвно налягане и сърдечни болести, както и някои видове рак и неврологични заболявания.

Оказало се, че фактори, свързани с членовете на семейството, могат да имат значително въздействие върху риска от някои заболявания. Сред въпросните фактори са ползване на едно и също жилище и сходни хранителни навици. Въздействието на гените върху риска от болести може да е надценено с 47 на сто, в случай че свързани със семейството фактори не са взети предвид, отбелязаха авторите на изследването.

"То предоставя прецизна преценка за ролята на генетиката при тези важни болести", коментира проф. Крис Хейли от университета на Единбург. "Освен това идентифицира увреждания и заболявания, при които поделяната семейна среда е важна - високо кръвно налягане, сърдечни болести, депресия", казва той. 

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Коментари
Последни видеа