Сънят като извор на младост

Отпочиналият човек е много по-здрав и по-жизнен

07 Април 2023 г.
Сънят като извор на младост

Спяща жена. Снимка: Shutterstock

Здравият сън се приспособява към индивидуалните потребности, които се движат в генетично определени граници, но са силно зависими и от външни влияния.

Ако се съобразяваме с параметри като хронотоп, беден на мазнини хранителен режим, намаляване на стреса и т.н., ще допринесем активно за качеството на съня си. А отпочиналият човек е и по-здрав, по-жизнен и младеещ.

Съвети от извора на младостта за здрав сън:

Съвет 1. Не пестете средства за правилния матрак!

Рамката на леглото и спалното бельо се вижда веднага, но онова, което наистина е важно за качеството на съня, изчезва под чаршафа: а при това матракът – заедно с дървената скара – е този, върху който тялото ни лежи цялата нощ и – в най-добрия случай – си почива.

Ето защо матракът трябва да се избере грижливо и да е висококачествен. Не е необходимо да бъде най-луксозният модел, а да е удобен и да подхожда на фигурата ви. Дали мек или твърд, латексов или с конски косъм, важното е да отговаря на вашия ръст, тегло и не на последно място – на личните ви предпочитания. Посъветвайте се с консултанта в магазина и изпробвайте матрака, преди да го купите.

Може спокойно да се каже, че какъвто матракът, такъв и сънят. И още нещо: ако партньорът или партньорката ви са значително по-ниски и леки или по-високи и тежки от вас, може да поставите два отделни матрака и така да повишите качеството на съня си.

Съвет 2. Осигурете правилната температура!

Дори да обичате в жилищните ви помещения да е топло и уютно, спалнята трябва да е по-скоро прохладна. Препоръчва се температура малко под 20 градуса, като идеалната зависи от личното ви усещане. Казано с прости думи, не бива нито да се потите, нито да мръзнете.

Пробвайте на каква температура спите най-добре. При което не бива да превръщате спалнята нито във фризер, нито в пещ. Ако на препоръчаната температура от 20 градуса ви е прекалено горещо или прекалено студено през нощта, завийте се с по-лека, съответно по-топла завивка.

Съвет 3. Преди лягане проветрете основно помещението!

Температурата в спалнята е пряко свързана с качеството на въздуха. Но дори мнозина да изпитват необходимост да спят на отворен прозорец, това се препоръчва само тогава, когато заедно с чистия въздух няма опасност вътре да нахлуят смущаващи фактори – например шум или силни миризми. В такива случаи е по-добре да спите на затворен прозорец, след като сте проветрили грижливо.  Не се притеснявайте: в помещение от 15 квадрата свежият въздух стига за цялата нощ, дори за двама души.

Чувствителните към цветен прашец също е по-добре да спят на затворен прозорец и да проветряват тогава, когато концентрацията на полените е най-ниска. На село това е вечер, а в града – ранното утро. При необходимост може да поставите на прозорците мрежи срещу полени, за да попречите на алергените да проникнат в помещението.

Съвет 4. Осигурете си тишина!

Едва когато затворим очи, сетивните ни органи един след друг минават в режим стендбай. Колкото по-малко външни дразнители се налага да преработват, толкова по-възстановяващ е сънят. Ето защо помещението, в което спим, трябва да бъде тихо. Долавяме шумовете дори тогава, когато привидно не ги чуваме. При това те занимават мозъка ни и отклоняват енергия, която ни е нужна за протичащите по време на сън регенериращи процеси.

Стъпка 5. Затъмнете спалнята!

Заспиването и събуждането са хормонално обусловени процеси, в които участват редица хормони, сред тях т.нар. хормон на съня мелатонин. Той управлява ритъм ден-нощ, и то в зависимост от светлината. Колкото повече е смрачава вечер, толкова повече мелатонин се отделя, а на разсъмване производството му отново намалява. Но в градовете вече не се стъмва напълно, защото множество светлинни източници озаряват нощното небе – улични лампи, светофари, реклами, автомобилни фарове и т.н. Срещу това „светлинно замърсяване“ помагат щори или плътни завеси, които позволяват поне между четирите ви стени да настъпи истинска нощ.

Съвет 6. Не дръжте в спалнята електронни уреди!

Нервната система реагира особено чувствително на синята вълнова честота на светлината, която излъчват телевизорите, лаптопите, таблетите и мобилните телефони. Най-добре е да не държите никаква електроника в спалнята си. Така с един куршум ще убиете два заека: 1. Ще отстраните източниците на светлина, които сигнализират на организма, че още е ден. 2. Ще позволите на мозъка да си почине, като изключи в пълния смисъл на думата. 3. Няма да сте изложени на постоянното излъчване на уреди, било то безжична локална мрежа, клетъчна мрежа или елоектромагнитно лъчение.

Реакциите на това излъчване са индивидуални, което ще рече, че някои реагират крайно чувствително, докато други изобщо не долавят вредата. Независимо от това, изследванията недвусмислено показват, че ако държите смартфоните на нощното си шкафче, проблемите със съня значително ще се увеличат. Всъщност това едва ли е изненадващо. И ако трябва да сме честни, такава елементарна хигиена на съня няма да навреди на никого, нали?

Продължението четете в Обекти.бг

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им