Ето кои са те и как може да се възползвате от положителния им ефект. Превърнете хапването им в полезен навик за цялото семейство
Овесените ядки и червените плодове не само помагат на сърцето, но и осигуряват много енергия.
Снимка: Schutterstock
Сьомгата е богата на протеини, както и на аминокиселини и незаменими мастни киселини. Полезните свойства на сьомгата се дължат главно на нейното значително съдържание на Омега 3, което е много важно за организма, тъй като му позволява да понижи нивата на холестерола и има защитно действие срещу болести. Омега 3 мастните киселини се борят и със свободните радикали, като забавят признаците на стареене на клетките. Тази риба помага и за намаляване на риска от инфаркти и инсулти.
Смята се, че орехите са храна №1 за здравето на сърцето. Това до голяма степен се дължи на високото им съдържание на антиоксиданти, Омега 3 и растителни протеини. Като цяло те помагат за понижаване на холестерола, намаляват възпалението и поддържат психичнотото здраве. Освен това са богати на витамини (особено на вит. Е), калций, магнезий, калий, съдържат естествен мелатонин - вещество, което помага за поддържането на циклите сън-събуждане, и аргинин, който подпомага транспортирането на кръвта до мускулите. Малка шепа орехи на ден, смесена със сушени плодове, плюс балансирана диета могат да ви помогнат да отслабнете и да контролирате наддаването на тегло.
Червените плодове (череши, ягоди, малини, боровинки, касис) са богати на хранителни вещества и могат да бъдат включени в много рецепти. Те също така се смятат за воини срещу сърдечните заболявания. Богати са на витамини (A, B1, B2 и C), минерални соли, антиоксиданти и фибри. Някои проучвания показват и антитуморните им качества. Ягодите например, се смята, че са добра превенция срещу някои видове рак.
Овесените ядки не само помагат на сърцето, но и осигуряват много енергия. Заедно с пълнозърнестите храни, са съюзник на здравето. Тази зърнена култура обаче е в състояние да подобри здравето конкретно на сърцето, метаболизма и да увеличи чувството за ситост. Освен това има важно противовъзпалително действие, което помага за намаляване на пролиферацията на тумори.
Соевите продукти като тофу и соево мляко са богати на протеини, фибри, витамини и минерали, които могат да ограничат излишния холестерол и складирането на мазнини. Помагат и за намаляване на кръвното налягане, което е от съществено значение за тези, които са на диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати. А соевото мляко е здравословна алтернатива на млякото и помага за намаляване на „лошия“ холестерол.
Деси Тодорова по материали от CarePharm
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари