6 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Независимо дали се опитвате да заченете или мислите за бебе в бъдеще, важно е да разпознавате тези често срещани симптоми

07 Юни 2023 г.
6 признака на безплодие, които не бива да пренебрегвате

Проблеми със забременяването. Снимка: Shutterstock

Въпреки че причините за безплодието могат да бъдат различни, някои от признаците, че може да не успеете да заченете, включват липса на менструация, нередовна менструация, кървене между менструациите, много леки и кратки цикли, необичайно изпускане и болки в таза.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 1 от 5 жени не могат да забременеят след една година опити чрез секс без предпазни средства. Специалистите обикновено диагностицират безплодие, ако двойката безуспешно се опитва да зачене в продължение на една година (или 6 месеца, ако лицето, което се опитва да забременее, е над 35 години).

Безплодието често протича незабележимо, но понякога тялото ви дава сигнали за това, защо може да имате проблеми със зачеването. Ако забележите някой от петте симптома, изброени по-долу, обадете се на лекуващия си лекар. Той ще определи какъв е проблема, за да страдате от безплодие и ще приложи адекнватно лечение спрямо вашето състояние.

Без ментруация. Снимка: Shutterstock

1. Липса на менструация

След като спрете да приемате противозачатъчни, тялото ви може да се нуждае от няколко месеца, за да се регулира и да започне отново да овулира. Но ако не получите менструация след три месеца, консултирайте се със специалист. „Липсата на менструация предполага, че жената не е в овулация и има малък шанс да зачене без помощ“, казва репродуктивният ендокринолог д-р Лорна Маршал.

Решението може да включва просто медикаментно лечение за стимулиране на овулацията или пък да се стигне до ин витро оплождане при жени с по-сериозни проблеми.

2. Нередовна менструация

Ако нямате редовна менструация, не можете да разберете кога и дали ще имате овулация, което определено пречи на нормалното зачеване. Въпреки че може да има различни причини за нередовна менструация, някои от тях могат да са резултат от по-големи нарушения.

Те включват синдром на поликистозните яйчници (PCOS), нарушения на щитовидната жлеза и хипоталамична аменорея, при която сигналите на мозъка, изпращащи хормони, са изключени. Нередовният цикъл може да бъде и признак на намален яйчников резерв, причинен от ендометриоза или ранна яйчникова недостатъчност.

3. Кървене между менструациите

По принцип трябва да кървите само по време на менструация. Често кървенето между два цикъла или след полов акт може да означава полип, фибром на матката или лезия на шийката на матката.

При наличието на тези симпотоми, лекарят трябва да напри по-обстоен преглед, тъй като те може да са сигнал за нещо по-сериозно от безплодие (като рак например), въпреки че това е рядкост.

4. Прекалено обилна менструация

Ако използвате повече от един тампон на час в продължение на няколко часа или кървите повече от седем дни, менструацията ви е необичайно силна. Това може да е признак за наличие на фиброми на матката.

Тежките менструации се свързват не само с гинекологични състояние, а и с някои нарушения на кръвосъсирването или ендокринни аномалии. Фиброидите могат да бъдат свити или отстранени, ако възпрепятстват забременяването, а кръвните нарушения могат да бъдат овладени с медикаменти.

Жена изпитва болка. Снимка: Shutterstock

5. Болка в таза

Ако имате силни менструални спазми или дискомфорт след секс, може да ви бъде поставена диагноза „ендометриоза“. При ендометриозата тъканта, която би трябвало да облицова маточната кухина, се намира извън матката в таза.

Това състояние може да доведе до белези на тазовите структури, да намали плодовитостта и да увеличи риска от извънматочна бременност. Освен това ендометриозата може да намали яйцеклетките на жената, така че се препоръчва по-бърза медицинска намеса.

6. Кратък и лек цикъл

Въпреки че отново може да има различни причини за по-кратките цикли, ако постоянно те са леки или по-краткиот 18 дни, е възможно да нямате овулация или да не произвеждате достатъчно прогестерон, за да поддържате бременност, ако тя все пак настъпи.

В такъв случай, вашият лекар ще трябва да направи изселдвания, за да провери нивата на хормоните ви. Тогава ще бъде ясно дали има нещо, което влияе на репродуктивната ви способност.

Елена Николова по материали от Parents

Още от Здраве

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Майка снима новите умения на бебето си. Снимка: Getty

Какво трябва да умее бебето на 4 месеца

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите