Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите
Забавно декорираният сандвич с авокадо ще се хареса на всяко дете.
Снимка: Shutterstock
Авакадото е полезно за здравето. Но дали това важи и за децата? Този плод (да, авокадото е плод!) има много полезни свойства, важни и за малчуганите. Проблемът е цветът, който е зелен. А децата, както добре знаем, не приемат с охота зелени храни, като спанак, броколи и въпросното авокадо. Но ако го поднесете достатъчно забавно, гарантираме, че то ще се превърне в любима храна на малкото.
Ето и причините да включите авокадо в менюто на детето, както и някои детайли за него, което е полезно да знаете.
Авокадото е плод, който може да се въведе в храненето на деца от 3-годишна възраст. Гарантира отлично снабдяване с минерални соли и витамини, важни за добрия растеж и за защитата на имунната система. Авокадото съдържа високи проценти калций, калий и желязо. Освен това е ценен източник на витамини, особено на А, С, Е и група В. Съдържа също така мононенаситени мазнини, тоест здравословни мазнини, които не влияят отрицателно върху здравето на децата.
Консумацията на този плод осигурява и добро снабдяване с фибри, които гарантират усещане за ситост, както и на антиоксиданти, поддържащи храносмилателната система в добро състояние. Освен това е естествено стягащо средство и се препоръчва и за облекчаване на колики.
Не на последно място, хапвано на закуска, дава добър енергизиращ тласък през деня, като гарантира на децата точното количество енергия и жизненост за един интензивен ден на игра и учене.
Авокадото може да се използва в салати, супи, сосове, сандвичи и като добавка на ястия. При купуване, то трябва да е меко на допир, ако искате да го консумирате веднага. Ако е по-твърдо, добре е да го оставите да отлежи на стайна температура или в хладилника за няколко дни.
Имайте предвид, че авокадото винаги се добавя в студени ястия, тъй като при нагряване губи сладкия си вкус и става горчиво. Най-добре е да се консумира в суров вид.
За децата е най-добре да го поднасят сутрин или като втора закуска, поради високата му енергизираща стойност. На по-големите може да го направите във вид на смути, като добавите мляко, мед или няколко капки лимон, за да стане по-кремообразно. А на по-малките направете плодова салата, като прибавите нарязани и други плодове: киви, банан, ябълка. Много вкусно е и смесено с какао.
Също така авокадото е чудесно за намазване на сандвичи за сутрешна закуска, като е достатъчно да добавите върху него малко натрошено сирене или яйце на око.
Деси Тодорова по материали от fruttolo
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари