Бебето може да опитва пасирани храни с различна текстура през осмия месец

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за храненето

12 Март 2024 г.
Бебето може да опитва пасирани храни с различна текстура през осмия месец

Новият епизод от поредицата на Kaufland България е посветен на осмия месец от живота на бебето и разказва за важните процеси от неговото развитие.

Снимка: Kaufland България

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на осмия месец от живота на бебето и разказва за важните процеси от неговото развитие. В епизода се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за дневния режим и хранене на новите родители. Стоматологът д-р Цветелина Дучева насочва към правилните техники и продукти при грижата за зъбите.

Осмият месец дава възможност да се включи попарата като основна храна сутрин. „Текстурата на приготвените храните не бива да е толкова фина. Това също е индивидуално, но могат да се предлагат и пасирани храни без да са пюрирани съвсем фино“, споделя д-р Мила Байчева, която потвърждава, че храненето в този месец остава 5-кратно. Според специалистите процесът на захранването е различен, а бебето не трябва да се насилва, ако отказва определен вид храна. „Давайте различна консистенция и текстура (смлени, настъргани, смачкани или на малки парченца). Предлагането само на гладко пюрирани храни не може да развие дъвкателните му умения“, съветват още педиатрите. Препоръчва се активно даване на вода за оптимален баланс на течностите в организма. Добре е детето да започне да се храни на специално столче в този месец, като времето може да съвпада с това на семейството. Трябва да се избягва разсейване с други активности по време на хранене.

При кърмачетата на осем месеца се наблюдава трайна тенденция за намаляване на прираста. Според педиатрите те рядко наддават с повече от 500-600 грама месечно и повече от 2-3 см. на ръст. Наблюдава се добър скок в развитието с подобряване на уменията за използване на ръце. Могат да разбират емоционалното състояние на родителя и реагират спрямо него. В тази възраст отново може да се появи лазене, но не е задължително. Понякога децата не пролазват, но след 8 месеца често се опитват да се изправят и да използват опората на родителите. Те не бива да се притесняват, защото в тази възраст е подходящо да могат да се изправят и трябва да подкрепят това поведение. „Оставете детето само да избере начина на придвижване. Стимулирайте интереса към всичко, което го заобикаля“, съветват още педиатрите от БПА. Периодите на сън и бодърстване са около 12 часа. Къпането на детето е редно да бъде около 2-3 пъти седмично, като трябва да се избягва по-често особено на главата, тъй като рискът от крусти продължава да съществува.

През този период се продължава профилактиката с витамин D и не се налага прилагането други лекарствени вещества и хранителни добавка. Следва се хранителен режим.

Родителите трябва да изчеткват зъбите всяка вечер с четка и паста, съобразени с възрастта, защото през осмия месец броят на зъбите е около 4-8. „Движете четката с кръгообразни движение без силен натиск. Колкото по-рано въведете навика за миене на зъби, толкова по-устойчив е той“, споделя д-р Дучева. Съветите на стоматолога са да се въведе колкото се може по-късно захарта в менюто, защото тя е основният причинител на ранен и множествен кариес при децата.  

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023 г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Първият спектакъл в кампанията е „Островът на съкровищата“.

Снимка: The Balkan Theatre Factory

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“