Горещо! Главните симптоми на топлинен удар при най-малките

От пренагряване на кожата до трудности с дишането – педиатри изброяват

Снимка: Guliver / iStock

Педиатри разказват кои са симптомите за опасно прегряване на малките деца в горещините, които ни заливат на вълни през лятото. Екстремните, необичайно високи температури са най-опасни за малките дечица. Те са най-уязвими на топлинни удари и обезводняване, техните мънички телца не функционират добре в жегите, затова е много важно да се внимава и бебенцето да не стои на пряка слънчева светлина, защото това може да провокира опасна ситуация. Важно е и да се следи за симптомите на топлинен удар:

- гореща, зачервена и суха кожа,

- ускорен пулс,

- загуба на съзнание,

- главоболие,

- раздразнителност,

- повръщане,

- бързо, насечено дишане,

- ясно изразена летаргия.

В най-тежките случаи детето губи съзнание и ако сте забелязаали един или няколко от изброените симптоми, незабавно отнесете малкото в прохладно и закрито от слънцето помещение.

В случай на топлинен удар всяко забавяне е опасно. Веднага извикайте бърза помощ и осигурете прохлада на бебето, дайте му възможност да пие колкото се може повече вода. Ако можете, поставете го в прохладна вана и включете вентилатор или климатик – важно е да охладите тялото по всякакви възможни начини.

Съблечете всички дрехи, които му пречат да се охлади и го завийте в прохладни чаршафи, запазете тази прохлада до пристигането на лекарите.

Източник: medikforum.ru

Коментари
Последни видеа