7 важни промени в женското тяло след раждането

Как точно се отразява бременността на организма

21 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Последствията от бременността и раждането са в много посоки, не става дума само за хормонална пренастройка или за стабилно качване и сваляне на килограми, но и за сериозни вътрешни и външни изменения. За щастие, повечето трансформации са временни, но някои от тях са необратими.

Мозък

Учените вече много пъти обясняват как бременността и периодът след раждането променят мозъка на жените. В последната година бяха проведени няколко изследвания, които дават различни резултати. Така например група от Американската психологическа асоциация обяви, че скоро след раждането обемът на сивото вещество в женския мозък се увеличава, и свързва това с факта, че появата на новия човек заставя жената много да учи, да осъзнава нови неща и да тренира навици, които по-рано не са ѝ били необходими.

Снимка: Shutterstock

Канадски учени, напротив, смятат, че след раждането способността за учене при жените намалява. И техни колеги от Сиатъл съобщават, че в мозъка на жените, родили момчета, могат да останат следи от „мъжка“ ДНК – генетичният материал е способен да преодолява плацентната бариера и да попадне в организма на майката. Специалистите предполагат, че, за съжаление, наличието на чужда ДНК може да провокира различни недъзи у майката, в това число и болестта на Алцхаймер.

Бедра

Природата е устроила жената така, че тя да може да износи и роди дете, без да навреди нито на себе си, нито на него. Затова по време на бременността организмът изработва хормона релаксин, който помага на тазобедрените стави и връзки на бъдещите майки да бъдат по-подвижни и податливи да заемат такова положение, при което бебето лесно да премине по родовите пътища. Точно затова много жени забелязват, че не могат да влезат в своите „добременни“ джинси дори, ако бързо са свалили излишните килограми след раждането.

За да върнат на бедрата предишната си форма у много култури е традиция да пристягат и обвиват бедрата и таза. Тази процедура се прави в първите два месеца след раждането, когато нивото на релаксин е достатъчно високо и ставите са все още доста подвижни и гъвкави.

Крака

У някои жени размерът на стъпалото се увеличава през бременността, а при това с един-два номера. Според специалистите причините за тази промяна са две: отново увеличаването на размера на краката е хормонът релаксин, а също и излишното тегло, под чиято тежест краката стават по-широки и по-дълги.

Често размерът им след време отново се намалява няколко месеца след раждането, но понякога през целия си живот занапред майките трябва да си купуват по-големи обувки.

Снимка: Guliver / iStock

Органите на малкия таз

Влагалището на раждалите жени никога няма да е такова, каквото е било преди бременността и раждането.

Въпреки това, в повечето случаи промяната е почти незабележима и за жената, и за нейния партньор. И все пак, усещанията по време на секс в началото ще бъдат малко по-различни, отколкото преди раждането.

Обикновено възстановяването на сексуалната функция в дородовия обем става след осем-десет месеца от раждането. Тренирането на мускулите на органите на малкия таз с помощта на упражненията на Кегел могат да започнат почти веднага след раждането – това им помага да бъдат в тонус и намалява риска от отпускането им.

Кожа

Както е известно през бременността на фона на хормоналните изменения с кожата могат да се случат различни неща – понякога тя буквално свети отвътре, понякога се покрива с пъпчици или пигментни петна (например известната „маска на бременността“ – мелазма или хлоазма).

Някои жени отбелязват, че и ареолите на зърната им потъмняват, а на корема се появява тъмна линия. В повечето случаи прекомерната пигментация е временен проблем, който отшумява след три до шест месеца след раждането, но има случаи, при които петната по лицето и тялото остават завинаги и се опира до избелващи кремове.

Още едно перманентно изменение, което може да промени кожата, са стриите – с времето те изсветляват и стават едва забележими, но е едва ли не невъзможно майките да се избавят от тях.

Гърди

През бременността гърдите могат да се увеличат значително, но след раждането и кърменето формата и размерът им се променят и като правило дори стават по-малки. За това не е виновно кърменето – всичко се дължи на хормоните. Да запазят красивата форма и размер на бюста помага дългото естествено кърмене, защото при този процес замяната на жлезиста тъкан с мастна става постепенно и това позволява на гърдите в буквалния смисъл „да дойдат на себе си“.

Отделителна система

В първите седмици след раждането младите майки могат да забележат, че се потят много често и често им се пишка. Това е така, защото през бременността обемът на течности в организма им се е увеличавал, а след раждането организмът се опитва да изхвърли всичката излишна вода.

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа