Безплатни ултразвукови изследвания за недоносени

Всяка последна събота на месеца в болница „Токуда“

10 януари 2020 г.

Снимка: болница "Токуда"

Отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда възобновява програмата за безплатен ултразвуков скрининг на новородени.
Прегледите са предназначени за недоносени деца до 1-годишна възраст и за рискови деца, родени на термин до 6-месечна възраст.
Те могат да се запишат за преглед всяка последна събота на месеца. В отделението ще се правят ехографии на нервна система (трансфонтанелна ехография) и на коремни органи.

Първата дата е 25 януари 2020 г.
Прегледите са предназначени за недоносени деца до 1-годишна възраст и за рискови деца (след усложнено раждане, претърпели интензивно лечение), родени на термин до 6-месечна възраст.
Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4928.

 

Д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология
Снимка: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда 

“Превантивната програма има за цел да обхване повече преждевременно родени деца и такива, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система.
Недоносените бебета имат най-голяма необходимост от редовно проследяване, защото много от тези късни усложнения, които те развиват, могат да бъдат успешно лекувани, когато са установени навреме.”
, споделя д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология в болницата

Трансфонтанелната ехография е напълно безвреден неинвазивен метод, който може да даде ценна информация за състоянието на централната нервна система, развитието на мозъка  - отсъствие или наличие на патологични проблеми като отоци, кръвоизливи и други аномалии и отклонения.
Чрез ехографията на коремни органи се установява състоянието и развитието на вътрешните органи на бебето, като най-често срещаните проблеми засягат бъбреците и отделителната система.
Препоръчително е ултразвуковите изследвания да бъдат извършени до 6 месеца за деца, родени на термин и до 1 година за недоносени бебета.

Втората дата за безплатни профилактични прегледи е 29 февруари 2020 г.
Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация. 

Коментари
Последни видеа