Какво трябва да умее бебето на 1 месец

Показатели и постижения, които вълнуват новите родители

Снимка: Guliver / iStock

Какво трябва да може да прави мъничкото бебе в първия месец от появата си на света, е изключително вълнуващ въпрос за всички нови майки и бащи, особено, когато стават родители за първи път – те се плашат от всяко „несъответствие“ в развитието.

Но ако основните показатели се различават малко, знайте, че няма нищо страшно, защото всички деца са различни, обяснява педиатър – Дария Маркова, и разкрива пред letidor.ru как трябва да наддава новороденото, какви умения развива и други факти, които е полезно да знаем.

Показатели:

За развитието на бебето на 1 месец може да се съди по следните критерии:

• тегло – в първия месец от живота си детето наддава около 600 г;

• ръст – за това време то прибавя към 3-4 см към височината, с която е родено;

• обиколка – обиколката на гърдите на месечното бебе в сравнение с момента на раждането се увеличава примерно с 2,5 см, а обиколката на главата – с около 1,5 – 2 см.

Тези данни наблюдава личният педиатър, който ще ви увери, че е напълно нормално, ако те не съвпадат на 100% при вашето дете, и ще отговори на всички въпроси, за които се съмнявате.

Какво трябва да знаете:

Пъпче. То пада в рамките на този месец и пъпната рана трябва да заздравее, а ако установите някакъв проблем с това, не го решавайте самостоятелно, а се обърнете към лекар.

Очи. Много родители установяват, че детето е късогледо и това провокира много безпокойства, но няма място за никаква паника. Късогледството до 1 година не е сериозен медицински проблем.

Реакция и внимание. На третата-четвъртата седмица детето добива нов навик – започва да реагира на зрителни и звукови впечатления, затова можете да поставяте в неговото полезрение пъстри и дрънчащи играчки – отдясно или отляво.

Полезно е също да окачите дрънкалки над леглото - децата се забавляват, като ги гледат и слушат, но избирайте не мънички и не прекалено едри, а средно големи играчки, меки и цветни топки например. Някои бебета могат да гледат дълго лампата, защото ярката светлина им се струва много привлекателна на тази възраст.

Снимка: Guliver / iStock

Първи постижения

В първия месец те са много, например бебето вече може да държи главичката си изправена.

Ако го поставите да лежи по корема, може да вдига главата си нагоре или към вас и да задържи за около 5 секунди в това положение.

Лежейки по корем, детето трябва да може да обръща глава на една страна – това е един от задължителните защитни рефлекси, чрез които специалистите проверяват развитието на децата на 1 месец. Някои бебета на тази възраст вече умеят да се претъркалят от корема на страни и обратно.

В този период от живота си те вече реагират активно на маминия глас. Когато чуят гласа ѝ, искат и да я видят. Когато родителите говорят на месечното бебенце, то често се усмихва в отговор и може да издава звуци.

На 1 месец движи активно крачетата и ръчичките си. Някои родители се притесняват, че бебчето сгъва крачета и свива юмручета, но това е нормално състояние. Не е необходимо да опитвате да изправяте ръцете и краката на детето всеки път, то ще увеличи своя мускулен тонус и ще прави това самостоятелно към третия месец.

 

Коментари
Последни видеа