Как бременността се отразява на тялото

Кои промени са временни и кои остават за цял живот

23 август 2023 г.

Бременността и раждането остават „следи“ върху женското тяло - което преминава не само хормоналното преструктуриране. Ставайки майка, всяка жена забелязва не само вътрешни, но и външни промени.
Някои от тях те са временни, а някои – необратими.

Бременна жена. Снимка: Getty

Мозък

Учените от години проучват как бременността и периодът след нея влияят на мозъка на жената. През последните години бяха проведени няколко проучвания с противоречиви резултати.
Група изследователи от Американската психологическа асоциация установиха, че скоро след раждането обемът на сивото вещество при жената се увеличава. Те приписват това на факта, че появата на нов човек я кара да учи много нови неща и да тренира умения, които не са ѝ били необходими преди.
Канадските учени, напротив, смятат, че след раждането способността на жените да учат намалява. И техните колеги от Сиатъл констатираха че в мозъка на жените, родили момиченце, могат да останат следи от „мъжка“ ДНК - генетичният материал е в състояние да преодолее плацентарната бариера и да влезе в тялото на майката.
Еекспертите предполагат, че наличието на чужда ДНК може да провокира различни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Бедра

Природата го е подредила така, че жената да може да носи и да роди дете, без щети за себе си или за него.
Ето защо по време на бременност тялото произвежда хормона релаксин, който прави по-еластични тазобедрените стави и връзки. Те трябва да могат да се разширят така, че бебето да лесно да премине през родовия канал.
Ето защо много жени забелязват, че не могат да влязат в дънките, които са носили преди бременността, въпреки че са отслабнали достатъчно.

Стъпала

При някои жени размерът на стъпалата се увеличава - и то доста забележимо: те може да нараснат с един или два размера.
Според експертите има две причини за такива промени: действа същият релаксин, който отпуска връзките и ставите, както и наднорменото тегло. Тод тежестта на излишните килограми, стъпалото става по-широко и се удължава.
Често размерът на ходилото след известно време отново намалява (обикновено около три месеца след раждането), но понякога до края на живота си жената трябва да купува обувки с два номера по-големи от обикновено.

Кожа

Както знаете, по време на бременност, на фона на хормоналните промени, кожата се променя: някои жени буквално „светят“ отвътре – кожата им става нежна и сияйна, а други се покриват с акне, трети получават пигментация (така наречената „маска на бременна жени” - мелазма или хлоазма).
Освен това при някои ареолата на зърната става по-тъмна, а на корема се появява тъмна ивица.
В повечето случаи прекомерната пигментация е временен проблем, който изчезва три до шест месеца след раждането, но понякога петната по лицето и тялото остават завинаги и тогава на помощ идват избелващите кремове и терпии.
Друга постоянна промяна, която може да засегне кожата, разбира се, са стриите. С течение на времето те стават по-леки и едва забележими, но все пак е невъзможно да се отървете от тях завинаги.

Тазовите органи

Вагината на раждащата жена никога няма да бъде същата, каквато е била преди бременността и раждането. Но в повечето случаи това е почти незабележимо както за нея, така и за партньора ѝ - има промени, но те не са толкова значителни, че да се усетят напълно.
Въпреки това усещанията по време на секс в началото ще бъдат малко по-различни от тези преди раждането.
Обикновено връщането към обичайния сексуален живот става осем до десет месеца след раждането. Но можете да започнете да тренирате мускулите на тазовите органи с упражнения на Кегел почти веднага след раждането - това ще им помогне да бъдат в добра форма, а също така ще намали риска от пролапс на пикочния мехур и инконтиненция (неволно изпускане на урина при смях и физически усилия)

Гърди

По време на бременност гърдите могат да се увеличат и то доста. Но след раждането и кърменето формата и размерът им се променят - като правило стават по-малки.
Кърменето не е „виновно“ - всичко се случва заради хормоните.
Продължителното естествено хранене поддържа гърдите в добра форма, тъй като при този процес заместването на жлезистата тъкан с мастна тъкан става постепенно. Това позволява на гърдите да се възстановят.

Отделителна система

През първите седмици след раждането млада майка може да забележи, че е започнала да се поти много и да ходи до тоалетната по-често по малка нужда.
Факт е, че по време на бременност обемът на течността в тялото на жената се увеличава и след раждането цялата тази вода става ненужна. Затова тялото започва да се отървава от нея.

По материали на deti.mail.ru , Мона Василева

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сексът е водещ в съвременните връзки, не романтиката

Традиционните роли в двойката вече са отменени, констатират психолози

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Всичко, което трябва да знаете за забавянето на говора

Детето е на 3 г., а не иска да говори

Ариана Гранде. Снимка: Getty

 

Новини

Ариана Гранде подаде молба за развод

Само след 2 години брак

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Новини

Чанинг Тейтъм показа колко е пораснала 10-годишната му дъщеря

Актьорът сподели снимки на детето, което отглежда, заедно с бившата си съпруга

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Без пътни знаци

Има причини детето да бяга от училище.

Снимка: Shutterstock

Шерп носи багаж по склона. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Родители шерпи: кои са те

Експертите описаха нов тип родителска свръхзакрила, която носи само вреда

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители
-->