Без пигментни петна през бременността

Пилинг с азелаинова киселина ги чисти в дълбочина

28 Юни 2021 г.
Без пигментни петна през бременността

Снимка: Shutterstock

Нежеланата пигментация по лицето, която бременната получава обикновено във втората половина или към 9-ия месец, може да ѝ бъде спестена. Има начин петната да станат по-светли, да се изчистят, ако кожата се поддържа. А, когато слънцето е силно и рискът от пигментации – реален, е важно да спазват няколко основни изисквания.
Д-р Сияна Живкова, дерматолог в  Derma Clinic South Park,  разказва какви са те.

Снимка: Архив на д-р Живкова

Дерматологът д-р Сияна Живкова е  завършила медицина в Германия, в Uni Marburg, Lahn, специализирала е в Александровска болница и към клиниката по Дерматология и венерология към Медицинска академия в София.

Д-р Живкова, в кой период на бременността се явяват пигментни петната и защо на практика това се случва с всяка трета жена?
След втория триместър бременната става най-податлива към пигментация. Рискът е най-висок през последния триместър. Това е свързано с естествените хормонални промени. През последния триместър пък се усилва пигментацията на линия алба, която минава под пъпа.

Пигментират се по-ярко ареолите на гърдите, както и онези части от тялото, които са изложени на светлина. Увеличава се пигментация на китките, ръцете, деколтето, както и над горна устна, по скулите и челото. Пигментните петна са много специфични – няма как да се объркат. Не са като точка, а се сливат и образуват линия. Тя не е равномерна, а по-скоро прилича на гребена на вълна. Оцветяването се получава от комбинацията на хормони и слънчева светлина. И, ако няма излагане на слънце, се смята, че пигментация няма как да се яви. Което означава, че пазенето от слънце, не само с фотозащитен крем с висок фактор, а въобще като не се показваме навън, поне на теория, ще ни защити.

Известно е, че не само печенето на плажа на морето, но и планината създават риск от нежелана пигментация, заради отраженията от вода, пясък и сняг. Дори и на сянка обаче, кожата получава необходимата доза лъчи. Тя стимулира отлагането на пигмент и така получаваме тен.

Тенът - искаме да го задържим, но той избледнява за десетина дни, докато пигментните петна са упорити и се чистят трудно. Защо? Каква е разликата?
Този пигмент е като чуждо тяло в дермата. Той се явява на място, на което принципно няма пигмент. И, като се фиксира там, не може да се излющи както това става с обичайния тен при нормалната регенерация на епидермиса. Този пигмент трябва да бъде „разтворен“ така, че да може да се изчисти през кръвоносните съдове. Това значи, че трябва да бъде раздробен, да бъде „разбит“ с химически средства или чрез лазер на достатъчно малки частици, за да може да се изхвърли чрез кръвта. Това ограничава възможностите на дерматолога през бременността.

Няма как бременната да не излиза от къщи. Може ли да ползва медицинска козметика с UV фактор 50+ , без риск за бебето в утробата и какви са другите предпазни марки?
Може и е задължително, особено ако е планирала почивка на море и планина. Допълнителна защита от лъчите осигуряват шапка, очила, облекло и... задължителна сиеста – да не излиза навън в часовете между 11.00 и 17.00 – ама въобще.
 

Мерките за бременната като че ли са двойни?
Защото рискът е по-висок. Първо, заради хормоните. Освен това бременната има двойно кръвообращение – нейното и това на бебето в утробата. Кръвоносните ѝ съдове са разширени. В капилярите също може да излезе пигмент, защото те се намират много близо до клетките, които образуват пигмент. И при дразнене или разширение, което идва от топлината на инфрачервените лъчи, рискът от пигментация се увеличава. Затова, между 11.00 и 17.00 часа – в най-голямата жега, бременната не е разумно да се показва навън.

Има ли начин бременната да намали този риск и да се предпази от образуване на пигменти петна?
Бременната трябва да се консултира с дерматолог, защото има начин да се предпази от пигменти петна като лицето се третира с азелаинова киселина, която не е вредна за бебето. Това се прави само от опитен лекар, защото има определена доза и начин на приложение на азелаиновата киселина. С нея се прави нежно излющване – пилиг, който почиства пигмента така, че той да не се задържа върху кожата.

 

Кога е добре да се направи пилингът - преди или след края на бременността?
Процедурата може да се прави през бременността като профилактика. С азелаиновата киселина се прави пилинг, който качва пигмента в горните слоеве на кожата и помага да се изчисти, доколкото това е възможно, а не да се задържа. Защото, когато се задържи, той може да „падне“ дълбоко, да се фиксира там и чистенето му след това е трудно. Пилингът с азелаинова киселина може да се прави по време на бременността и след раждането. Без притеснения и по време на кърмене.

Всички останали процедури – лазер и други видове пилинг, не са подходящи. Те се правят след като кърменето приключи.
 

Колко бързо трябва да се реагира? Известно е, че колкото по-старо е пигментното петно, толкова по-трудно се чисти.
Важно е по време на бременността да се направи профилактика с азелаин. Тя ще помогне срещу петната и най-вече ще предотврати оставането им в дълбоките слоеве. Фотоувреждането не бива да не се наслагва. Например, жената е получила пигментни петна по време на бременността, не е взела никакви мерки, а след като е спряла да кърми, е отишла на море ... Това е грешка. Така тя ще „запечата“ пигментацията. И дерматологът по-трудно ще се справи с почистването.

Проблемът е, че за да достигне до пигментното петно, той трябва някак да подмине, да „заобиколи“ клетките, които създават естествения цвят на кожата, без да ги засегне. Защото, ако ги разруши, по лицето ще се явят бели петна. И ще се получи ефектът „Майкъл Джексън“ - той се опитваше да направи кожата си по-бяла, но се получи лош резултат – деструкция на клетките, които образуват пигмент. Така че, колкото по-рано и по-бързо след образуване на пигментно петно се вземат мерки, толкова резултатът от премахването му ще е по-добър.

Веселина Мончева 

Дерматологът д-р Сияна Живкова консултира в Дерматологична клиника Южен парк, бл.44, след предварително записване на тел. 0888070105 или на мейл info@dermaclinic.bg

 

Здраве

"Изненадите" на първата бременност

Здраве

Бременна през лятото

Здраве

Бременната – магнит за комарите

Здраве

Хормоните „рисуват“ лицето на бременната

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл

Снимка: Getty images

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

3 възможни причини и как родителите да се справят, съветва психолог

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да поговорим

Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Ето как да забавлявате децата, ако се налага да останат у дома (Част I)