Те са ултрапреработени и негативният ефект от консумацията им е доказан след 30-годишно проучване
Жена отказва бургер.
Снимка: Shutterstock
Ултрапреработените храни, както всички знаем, не са най-добрият избор за здравето. За децата пък са направо забранени. Сега обаче проучване е определило кои точно храни трябва да бъдат напълно елиминирани от храненето – и на възрастните, и на децата.
Примирили сме се с идеята, че най-вкусните и ароматни храни, обикновено са и едни от най-вредните за тялото. Но понякога дори лекарите признават малко изключение от правилата, смятайки го за безобидно.
По-важно е да бъдат осъзнати и преосмислени хранителните навици. Проучването, продължило повече от 30 години, се фокусира конкретно върху ултрапреработените храни, като заключава, че повишената консумация на определени продукти носи повишени рискове за здравето. Причината е, че тези продукти претърпяват различни индустриални процеси на трансформация, което обикновено води до лесна консумация и бързо приготвяне. Да, те спестяват време в кухнята, предлагайки удобни, бързи и вкусни ястия, но ползите им свършват дотук и в дългосрочен план употребата им носи само негативи.
Всъщност не всички ултрапреработени храни трябва да бъдат демонизирани, но резултатите от проучването показват, че е желателно да бъде ограничена консумацията на някои, е изводът на учените. Такива са повечето пакетирани закуски и захарни зърнени изделия, често богати на оцветители, ароматизатори и различни добавки, които не съдържат фибри и витамини.
До този момент има малко проучвания, които се фокусират именно върху дългосрочните ефекти на тези храни. В настоящето изследване учените са наблюдавали 74 536 жени медицински сестри в периода от 1984 до 2018 г. и 39 501 мъже здравни специалисти от 1986 до 2018 г. Всяка година участниците са информирали екипа за своите здравословни и хранителни навици, като са попълвали много подробен въпросник.
В течение на 34 години изследователите са наблюдавали участниците в проучването. Така установили, че тези, които консумират средно по 3 порции ултрапреработени храни на ден, имат по-нисък общ риск от онези, хапващи 7 порции от същите храни на ден, при които рискът скачал с 4%. Естествено, рисковете се увеличават в зависимост от вида на консумирания продукт. Сред най-вредните ултрапреработени храни са заготовките от месо, птици и морски дарове. На второ място са сладкишите и изкуствено подсладените напитки, следвани от десертите на млечна основа и силно преработените храни за закуска.
Според екипа обаче, цялостното качество на храненето има по-голямо влияние върху дългосрочното благосъстояние, отколкото консумацията на тези преработени храни. В крайна сметка, обясняват учените, не всички ултрапреработени храни трябва да бъдат елиминирани. Те добавят също, че препоръките за намаляване на тези храни не трябва да водят до убеждението, че други, неултрапреработени храни, като например червеното месо, могат да се консумират без ограничения.
Деси Тодорова по материали от Curioctopus
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари